De generator van Team FAST. Foto | Bart van Overbeeke

Team FAST nu ook actief op de bouwplaats

Team FAST ontwikkelt een generator voor bouwplaatsen die elektriciteit opwekt door middel van duurzaam geproduceerd mierenzuur. Een pilotproject om de generator in de praktijk te testen, gaat de komende twee weken lopen bij de bouw van de N211. Woensdag 6 juni vindt de presentatie en demonstratie plaats van dit duurzame alternatief voor de gebruikelijke dieselgeneratoren.

De studenten van Team FAST werken al een aantal jaar aan de toepassing van ‘hydrozine’, dat voor 99 procent bestaat uit duurzaam geproduceerd mierenzuur, als energiedrager. Dit hydrozine splitsen ze in waterstof en CO₂, waarbij het waterstof wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken. De CO₂ die vrijkomt wordt weer gebruikt voor de productie van hydrozine, dus netto is de brandstof CO₂-neutraal. 

Team FAST maakte een filmpje dat uitleg verschaft over het proces en de toepassingen.

Team FAST system and concept explanation

Team FAST maakte een filmpje dat uitleg verschaft over het proces en de toepassingen.

Waar het team in eerste instantie focuste op het gebruik van hydrozine in de transportsector - ze werken al enige tijd aan een bus die op deze brandstof rijdt, denkt het team dat hydrozine ook op andere terreinen van nut kan zijn, zoals in de bouwsector. “Hydrozine is een aantrekkelijke optie op locaties waar normaal gesproken geen elektriciteit aanwezig is, zoals op een bouwterrein”, zegt teammanager Max Aerts. “De brandstof is eenvoudig te tanken en heeft een hoge energiedichtheid. En in vergelijking met dieselgeneratoren stoten we geen stikstofoxiden uit en netto geen CO₂. Ook maakt onze generator weinig geluid."

Praktijkproef

Het team heeft inmiddels een pilotversie van hun generator gereed, die ze twee weken gaan testen in de praktijk op de bouwplaats waar aan de N211 gewerkt wordt door bouwbedrijf BAM Infra. Voor het bouwbedrijf is het een van de drie proeftuininnovaties die men gaat uitproberen bij de bouw. Team FAST gaat een deel van de elektriciteit leveren met hydrozine. “Door het systeem in werking te hebben op locatie, zullen mogelijke verbeterpunten sneller zichtbaar worden”, verwacht Aerts. 

De N211, die wordt ontwikkeld in samenwerking met de Provincie Zuid-Holland, moet de eerste CO₂-negatieve weg worden dankzij de verschillende duurzame initiatieven die bij het proces betrokken zijn. Morgen, woensdag 6 juni zal Team FAST samen met BAM Infra de generator op de bouwplaats presenteren.

 

Deel dit artikel