Workshops en optredens tijdens eerste Luna Festival

De verenigingen in Luna zijn niet ontevreden over hun nieuwe onderkomen. Het onderling contact loopt goed, alleen het delen van ruimtes is nog wel even wennen. Komende zaterdag presenteren ze zich uitgebreid tijdens het Luna Festival, de eerste editie van een cultureel festival met workshops en optredens.

Pianogeluid dat door de ruimte weerklinkt, bezoekers die in Hubble een drankje doen en vergaderende bestuursleden. Aan levendigheid geen gebrek in de Plint van Luna, het onderkomen van onder meer de cultuurverenigingen, de Commissie Wervingsdagen en de Federatie Studieverenigingen Eindhoven. In het najaar van 2017 verhuisden de verenigingen vanuit de Bunker naar Luna. Ook Studium Generale (SG) maakt veel gebruik van de ruimtes voor haar activiteiten.

“Ik merk dat we nu we dichter op elkaar zitten en beter contact hebben dan in de Bunker”, vertelt Nadine Bartman, secretaris bij Scala - de koepelvereniging van de cultuurverenigingen- en actief in de organisatie van het Luna Festival. “Aan de andere kant hebben we minder vrijheid. In de Bunker waren bijvoorbeeld geen openingstijden en Luna gaat om 02.00 uur dicht. En als we iets willen ophangen, moeten we toestemming aan de beheerder vragen. Maar dat went wel. Met afspraken maken moeten we goed rekening met elkaar houden en het is soms passen en meten. We hebben een reserveringssysteem en dat werkt op zich wel. We missen het nog om samen te kunnen koken. We spreken binnenkort nog met Camelot over de mogelijkheden om de keuken te gebruiken.”  

Lucas Asselbergs, hoofd van Studium Generale, is inmiddels twee jaar betrokken bij de verhuizing van de verenigingen naar Luna en vanuit SG als medegebruiker van activiteiten. Asselbergs: “Het was van tevoren al duidelijk dat sommige ruimtes door meerdere gebruikers moeten worden gedeeld. Dat is anders dan in de Bunker, waar veel gebruikers hun eigen ruimte hadden. De Bunker was hierdoor minder toegankelijk voor buitenstaanders; Luna is wat dat betreft toegankelijker. Dat moet echter ook nog groeien. De verenigingen zijn nog zoekende hoe ze met de spullen moeten omgaan. Die gaan niet elke dag in de opslagruimte - je wil ook niet steeds een drumstel moeten op- en afbouwen - en her en der zijn al kleine beschadigingen - denk aan een koffievlek op een piano. Daar spreken we nog over."

Ingewikkelde planning

Asselbergs is tevreden over de voorzieningen die SG ter beschikking staan. "De projectie en het licht en geluid zijn erg goed. Alleen moeten we goed kijken naar de zitplekken in zaal Corona. Als de zaal vol is, is het lastig om de steile trappen op te gaan. De overlast is minimaal en de opening van de bar Hubble is goed voor de sfeer. We hebben een ingewikkelde planning, maar in het algemeen loopt dat vrij goed.”

Max van de Westelaken is commissaris harmonie-orkest Auletes bij Quadrivium. “De muziekzaal is erg fijn, zeker als je het met de Bunker vergelijkt. Dit is echt gebouwd als muziekzaal en de akoestiek is daardoor beter en de zaal is groter. We maken goede afspraken met elkaar en helpen elkaar met het vinden van alternatieven. Leden hebben ook wel moeten wennen aan het nieuwe gebouw en om de weg te vinden. Nu Hubble open is, merken we dat we leden meer zien.””

Zwevende vloer

Jim Beckers, voorzitter van Footloose, merkt dat dit tweede semester de zalen die zij tijdens de danscursussen gebruiken, Orbit en Corona, erg vol zijn. “De belangstelling is toegenomen en we hebben minder ruimte dan eerst. Naar een andere zaal uitwijken is niet ideaal. In Orbit hebben we een zwevende vloer en die hebben we nodig bij verschillende dansstijlen. Het is wel zo fijn als de vloer meeveert als je moet springen bij ballet of moderne dans. We gunnen elkaar allemaal wat, het is soms even kijken of we iets kunnen schuiven in de planning. Ik merk dat mensen minder snel dan voorheen naar de bar gaan. In de Bunker zat ie nog dichterbij. Maar dat is vast een kwestie van wennen.”

De verenigingen en Studium Generale presenteren zich zaterdag 17 maart van 14.00 tot 02.00 uur tijdens het Luna Festival. Bezoekers kunnen onder meer meedoen aan een workshop modeltekenen en aan salsa, de kneepjes van het debatteervak leren en genieten van allerlei optredens. Voor meer informatie en aanmelden bezoek je de website.

Deel dit artikel