Foto | Bart Versteeg

Pompen of verzuipen bij Betonkanorace

Het ging om snelheid, maar ook om originaliteit en inventiviteit, afgelopen weekend tijdens de Betonkanorace 2018 aan het E3-strand in Eersel. Een kano van beton? Blijft die wel drijven? Jazeker, die blijven drijven, alhoewel… niet iedere kano wist het hoofd boven water te houden.

Topweer hadden de ruim driehonderd betonkanobouwers en -racers afgelopen weekend bij de Eindhovense Betonkanorace. Ze kwamen uit Nederland, Duitsland en Polen. “Het weer was schitterend, de setting was perfect, het kon niet beter”, zo geniet Derk Bos, voorzitter van studievereniging KOers voor Constructief Ontwerpers, nog even na. 35 Boten gingen te water voor drie verschillende races: de honderd meter, de tweehonderd meter en de surpriserace.

Bij de eerste twee ging het om snelheid, de laatste was een ludieke race waarbij zoveel mogelijk opblaasdieren ‘gered’ moesten worden uit het water. “De deelnemers startten vanaf het gras, renden over het strand in kanopak naar hun kano om zo snel mogelijk de dieren te redden”, legt Bos uit. Ze moesten in totaal 15 opblaasdieren en 35 badeendjes redden.

De meeste deelnemers deden mee, maar sommige boten waren al gesneuveld. “Je wilt de kano zo licht mogelijk maken en daarbij zoek je de grenzen op. Dan zit er wel eens een zwakker exemplaar tussen”, aldus Bos. De pechprijs ging dit jaar naar een team dat na het transport al één kano kapot had en op de eerste dag de tweede.

De inventiviteitsprijs ging naar het Eindhovense team B-Invented. Zij bouwden een heel bijzondere kano: een betonnen funderingsbalk, de B-oot. “De studenten van dit team werken allen bij het bedrijf B-Invented. Daar rekenen ze funderingsbalken uit en ze dachten ‘waarom maken we daar niet gewoon een kano van’.” Dat moet niet kunnen drijven, zou je denken; een massief blok beton. Toch wel, legt Bos uit: “Normaal cement maak je van water, zand en aggregaten zoals kiezels. Als je die laatste vervangt door lichtgewicht korrels, bijvoorbeeld van glas of klei, dan wordt het beton uiteindelijk lichter dan water en drijft de kano.”

De prijzen die werden uitgereikt zijn overigens van hetzelfde lichtgewicht beton gemaakt. “We hebben ze zelf gemaakt in de vorm van ons logo. Als je ze in het water gooit, drijven ze gewoon!”

Deel dit artikel