Kano van stoeptegels valt in de prijzen

De stoeptegelkano van studievereniging KOers sleepte afgelopen weekend tijdens de jaarlijkse Betonkanorace de prijs voor de duurzaamste én zwaarste kano in de wacht. De boot, gemaakt van 66 afgedankte stoeptegels, woog 400 kilo, maar bleef boven water in de Dieze in Den Bosch.

door
foto Willem Bouwsema

Koers, de studievereniging van Structural Design, probeert elk jaar met een innovatieve kano op de proppen te komen bij de Betonkanorace. Dit jaar gingen ze voor een duurzame variant, zegt Derk Bos, lid van de Betonkanorace-commissie. “Bij het uitharden van cement komt CO2 vrij, wat slecht is voor het milieu. Daarom zochten we naar materiaal waarbij de CO2 al is uitgestoten. We vonden stoeptegels bij het puin, hebben de hoeken er vanaf gezaagd, en er een boot van gepuzzeld.” Met een soort rubberachtige kit, die ook wordt gebruikt om tunnels onder water af te dichten, werden de tegels aan elkaar gemaakt.

Het resultaat was een betonnen kano. Herstel: een zwáre betonnen kano - 400 kilo schoon aan de haak. “Het was een gedoe om ‘m in het water te krijgen - met spanbanden eromheen droegen we ‘m met een groepje het water in - maar het is gelukt. Hij is niet gezonken en we wonnen de prijs voor de duurzaamste én zwaarste kano”, zegt Bos trots.

Bekijks

De stoeptegelkano was niet de enige Eindhovense boot die meeging naar Den Bosch; er gingen ook drie ‘normale’ betonkano’s mee, ook vervaardigd door Koers. Met zo’n dertig personen reisde Koers af naar Den Bosch voor de race. “We hebben een hoop bekijks gehad, dat was erg leuk.”

Het pronkstuk ligt nu tijdelijk op het grasveld achter Vertigo, alwaar ie bewonderd kan worden. Varen gaan ze er niet meer mee doen, zegt Bos: “Hij heeft zijn doop gehad, en dat was genoeg. Hij is nogal zwaar om in beweging te krijgen op het land.”

Deel dit artikel