Foto | Privé-archief Maarten van Asseldonk

En hoe is het in Taipei?

Taiwan, niet te verwarren met Thailand, is een prachtig land in het oosten van Azië. Volgens de toerismeafdeling van de eigen overheid is het dé onontdekte parel van Azië, laat nou net dat land mijn thuis zijn dit semester.

door
foto Privé-archief Maarten van Asseldonk

De doorsnee week van een exchange student hier ziet er net wat anders uit dan die van studenten in Nederland. Vrijwel iedereen kiest zijn of haar vakken verspreid over minder dan vijf dagen om zo een wat langer weekend te hebben. Voor het onderwijs op zich hoef je namelijk Nederland niet uit, het zijn de zaken eromheen die zo'n exchange semester leuk en interessant maken.

Taipei is een ideale uitvalsbasis voor dit soort ‘zaken eromheen’ (lees: tripjes/uitstapjes). Het vliegveld in de stad biedt uitstekende connecties met veel Aziatische bestemmingen en het spoornetwerk opent de weg naar de rest van het eiland. In de afgelopen paar maanden zijn we zo al naar Singapore en Japan geweest en Hong Kong staat nog op de planning.

Maar, eigenlijk zou je deze uitstapjes helemaal niet hoeven maken. Taipei en de omliggende regio hebben zo ontzettend veel te bieden. Er is enorm veel natuurschoon - van watervallen tot bergen - waar je kunt hiken, klimmen, zwemmen, glijden of gewoon lekker naar kunt kijken. In de stad zelf hangt een relaxte sfeer, is het goed georganiseerd en bovendien zijn de Taiwanezen ontzettend behulpzaam en vriendelijk.

Gekke trekjes hebben ze dan weer wel. Zo zijn ze helemaal verzot op hun bubble tea (soort koude zoete thee met melk en jelly bubbeltjes erin) en kijkt de docent niet gek op als er een student tijdens college in slaap valt.

Qua niveau van de studie valt het hier wel mee. De vakken zijn goed te doen en vaak ook interessant. Ik zit hier in Taiwan op de National Taiwan University of Science and Technology (NTUST of Taiwan Tech), waar het qua sfeer eigenlijk wel wat lijkt op de TU/e. Ik heb ervoor gekozen hier vooral vakken te volgen van de MBA faculteit, wat regelmatig tot grappige situaties leidt.

De docenten hier hebben allemaal als insteek om cases te behandelen zoals op de Harvard Business School, maar de Taiwanese studenten lijken daar niet altijd het beste publiek voor. De docenten zoeken heel erg naar interactie, maar vinden die eigenlijk vooral bij de internationale studenten. De Taiwanezen zijn vaak te verlegen om in het Engels antwoord te geven. Zeker met docenten die zelfs kermisachtige randomizers inzetten om interactie te forceren, leidt dit tot ongemakkelijke situaties.

 

Al met al heb ik het ontzettend naar mijn zin in Taipei. Het is een geweldige stad in een prachtig land. Ik heb de afgelopen twee maanden al veel mensen leren kennen en dingen meegemaakt en ben blij dat ik er nog drie tegoed heb!

Deel dit artikel