Renate Maresch bij Sun Moon Lake in Taiwan. Foto | Privé-archief Renate Maresch

En hoe is het in Taipei?

Taiwan werd vroeger door de Portugezen Ilha Formosa genoemd, wat 'mooi eiland' betekent. En ik heb het geluk mijn exchange semester in Taipei, de hoofdstad van dit schitterende eiland, te verblijven.

door
foto Privé-archief Renate Maresch

Wonen in Taipei is toch wel heel anders dan wonen in Eindhoven. Als echte Nederlander heb ik natuurlijk meteen een fiets gekocht, die ik in de praktijk vrijwel alleen gebruik om me op de campus te verplaatsen. Het verkeer is namelijk totaal niet aangepast aan fietsers en daarnaast zijn de fietsen ook erg klein. Daarentegen is het openbaar vervoer wel weer erg goed geregeld.Taipei heeft vijf metrolijnen die het grootste deel van de stad coveren. De Taiwanezen gaan netjes in de (op de grond met lijnen aangegeven) rij staan, zijn ontzettend netjes, en daarnaast zijn ze ook nog eens ontzettend vriendelijk. Echt een verademing vergeleken met verschillende andere (Aziatische) landen!

 

Iets anders waar Taiwan bekend om staat is het eten. Vrijwel iedereen eet hier buiten de deur bij een van de vele restaurantjes of op een nightmarket, een soort markt met allerlei streetfood-kraampjes. Wanneer de menukaart alleen in het Chinees is, is eten bestellen soms best een uitdaging. Gelukkig zijn er andere exchange studenten die wel wat Chinees kunnen en anders biedt Google Translate uitkomst. Dus we hoeven niet te verhongeren.

Aan de NTU studeren ook veel andere exchange studenten en dat is ook een groot pluspunt van mijn exchange semester. Het is ontzettend leuk om met mensen met andere achtergronden om te gaan en daarnaast natuurlijk om ze kennis te laten maken met Nederlandse tradities. Zo hebben we hier Sinterklaas gevierd en ik kan je vertellen dat dichten in het Engels een flinke uitdaging is. Maar het is zo ontzettend leuk om al die gedichten te horen, van en over mensen die in zo’n korte tijd toch erg goede vrienden van je zijn geworden.

Taipei is niet alleen een prettige stad om te wonen, het is ook een goede uitvalsbasis voor uitstapjes in het noorden. Vanuit Taipei kun je ontzettend veel leuke dag- en weekendtripjes maken: naar schitterende watervallen, leuke kleine dorpjes en schitterende plekken om te wandelen. Zoals je misschien wel merkt, zou ik iedereen dus zeker aanraden om op een exchange semester (naar Taiwan) te gaan!

Deel dit artikel