En hoe is het in Sydney?

Ik had niet gedacht een cultuurshock mee te maken in een land als Australië, waar Engels wordt gesproken en de cultuur westers is. Maar toch is overal kerstbomen zien en die tijdloze klassieker van Mariah Carey horen terwijl het 30 graden en zonnig is, één van de vreemdste ervaringen die ik ooit heb meegemaakt. Het hielp ook niet echt dat de kerstvoorbereidingen al aan de gang waren toen ik op 30 juni aankwam. Afgezien van dat kleine detail was het heel makkelijk aan te passen aan de cultuur, vooral vanwege het open karakter van Sydney en Australië.

door
archieffoto Erik van Heijst

Sydney is één van de meest veelzijdige steden waar ik ooit ben geweest. Pak een bus naar het noorden en je kunt de Harbour Bridge en Sydney Opera House zien. Een bus naar het oosten brengt je tot het strand. Neem een bus naar het zuiden en je kan walvissen spotten van de klif en een trein naar het westen brengt je naar één van de grootste natuurparken in de wereld. Ook al ben ik hier al vijf maanden, het voelt alsof ik nog maar een fractie heb gezien.

Mijn stage bij het Centre for Quantum Computation and Communications Technology (CQCCT) aan de University of New South Wales gaat over het vinden van bepaalde atomen die uiteindelijk gebruikt kunnen worden voor efficiëntere quantumcomputers. Het meest Australische wat ik tijdens het werk heb meegemaakt was een Huntsmanspin in het lab vinden. We noemden hem Steve en hij is inmiddels weer in de natuur losgelaten.

Ze zeggen dat alles in Australië doodsgevaarlijk is. Meestal denken mensen dan aan spinnen, slangen, schorpioenen, krokodillen, haaien, kwallen, et cetera, et cetera. Het enige waar ik tot nu toe door ben aangevallen is echter een vogel. Tijdens “swooping season” maken de magpies hun nesten in bomen door heel de stad heen en zij doen alles om hun nesten te beschermen, inclusief iedereen aanvallen die volgens hen te dicht in de buurt komt. In de eerste dag van swooping season dit jaar had een magpie al de dood van een fietser veroorzaakt.

Het is relatief gezien erg goedkoop om in Sydney (en Australië) te duiken en ik maakte daar graag gebruik van om mijn duikbrevet te halen. Een paar maanden geleden gebruikte ik dat brevet om te duiken in de Great Barrier Reef en het was fantastisch. Overal waar je kijkt is koraal en het is allemaal bewoond door een enorm aantal verschillende vissen (waaronder natuurlijk Nemo’s en Dory’s) en andere dieren. Dat was in Queensland. Daar staan overal aan de kant van de weg borden die aangeven dat er krokodillen in het water zijn, die op zoek zijn naar jou als snack.

Gedurende mijn tijd in Sydney heb ik ook de effecten van de bushfires gezien en gevoeld. Er waren soms dagen dat de lucht er wat rokerig en wazig uitzag en het buiten rook alsof er iets verbrand was. Het ergste wat ik heb meegemaakt was een bruingele lucht die de zon blokkeerde. Dit gebeurde een enkele keer.

Na mijn stage maak ik een korte stop in Melbourne op weg naar Tasmanië om daar een paar dagen rond te reizen en hopelijk de Aurora Australis oftewel het Zuiderlicht te zien!

Deel dit artikel