Zoektocht naar oorzaak drukverlies water Atlas

Er wordt met man en macht gezocht naar de oorzaak van het gebrek aan waterdruk in Atlas. Afgelopen vrijdag merkten bewoners van het gerenoveerde gebouw dat de waterdruk wegviel. Dat leek maandag te zijn verholpen, maar vandaag viel de waterdruk toch weer weg. Installatiebedrijf Unica is hard op zoek naar de oorzaak voor het probleem. “Ik durf niet te zeggen wanneer het is opgelost, maar ze gaan vanavond door om zo snel mogelijk weer water op het gebouw te krijgen”, aldus Ad van Rooij van Dienst Huisvesting.

Medewerkers in Atlas merkten afgelopen vrijdag aan het einde van de middag dat er minder of geen water uit de kranen kwam, vooral op de hogere verdiepingen. Dat probleem werd in het weekend verholpen met een zogeheten bypass, waarbij het water wordt omgeleid. Dat leek te helpen, maar vandaag was er toch weer drukverlies. “Het is een iets groter probleem dan verwacht”, zegt gebouwbeheerder Johan Lauwers. “Iedereen loopt zich het vuur uit de sloffen om het zo snel mogelijk op te lossen, maar op dit moment durf ik nog niet te zeggen wanneer dat lukt. Het probleem lijkt niet in de technische ruimte te zitten, maar op het terrein.” Van Rooij bevestigt dat het pijnpunt moet zitten in de drinkwaterleiding tussen Atlas en het Auditorium.

Er zijn geen meldingen van drukverlies bij andere gebouwen op de campus, zegt Van Rooij, belast met beheer en onderhoud bij Dienst Huisvesting. “Op de onderste verdiepingen van Atlas hebben ze een klein beetje druk, maar de drukverhogingsinstallatie krijgt niet voldoende flow om het door te zetten naar de hogere verdiepingen." 

Installatiebedrijf Unica gaat kijken of de drinkwaterinstallatie van Atlas tijdelijk aangesloten kan worden op de sprinklerinstallatie, die wel druk heeft. "We moeten nog wel kijken of dat wettelijk gezien mag", zegt Van Rooij. Deze noodoplossing geeft tijd om te zoeken naar een structurele oplossing. 

Van Rooij en Lauwers begrijpen dat het heel lastig is voor de bewoners van Atlas. Een geluk bij een ongeluk is dat in Atlas geen laboratoria en cleanrooms zijn die gebruikmaken van water. “Dat maakt het tot het minst gevoelige gebouw op onze campus, maar het blijft natuurlijk erg vervelend.”

Deel dit artikel