SensUs 2019 Testing Event. Foto | Bart van Overbeeke

SensUs dit jaar volledig digitaal

Geen in blokhutten of tenten bivakkerende teams uit Egypte of de VS op de campus dit jaar tijdens de SensUs-week. De organisatie is door het coronavirus genoodzaakt om deze editie van de studentenwedstrijd voor medische biosensoren volledig online te laten plaatsvinden. Via SensUs Digital kunnen op vrijdagmiddag 28 augustus van 13.00 tot 16.30 uur alle belangstellenden echter live meekijken met de pitches van de vijftien deelnemende teams.

Voor deze editie van SensUs moesten deelnemers een sensor ontwikkelen om het epilepsiemedicijn valproaat te meten in een druppel bloed. Met zo’n sensor zouden patiënten zelf de optimale dosis kunnen bepalen die ze van dit medicijn moeten innemen. Wereldwijd lijden zo’n vijftig miljoen mensen aan epilepsie, dat daarmee de meest voorkomende neurologische aandoening is. De World Health Organisation (WHO) schat dat zeventig procent van de epilepsiepatiënten bij juist medicijngebruik geen last meer heeft van de voor epilepsie karakteristieke aanvallen.

Waar in voorgaande jaren een ruimte op te campus was gereserveerd voor de proefopstellingen van de aan SensUs deelnemende teams, die daar ter plekke konden laten zien hoe (goed) de door hun ontwikkelde biosensor werkte, vervalt het ‘testing event’ dit jaar door de coronabeperkingen. Niet alleen kunnen de internationale teams niet naar Eindhoven komen, ook heeft een deel van de teams door de coronamaatregelen in hun thuisland onvoldoende tijd gehad om hun plannen voor de biosensor in de praktijk te brengen.

Verschuiving

De focus van de competitie is daarom noodgedwongen verschoven van het technische gedeelte naar de theoretische en economische kant van de ideeën, vertelt Cecile Hamming van het organiserende team. “We hebben ervoor gekozen om de nadruk meer te leggen op de pitches, waarin de teams vertellen over hun businessmodel; hoe ze denken de sensor op de markt te brengen.”

Die pitches, van elk vier minuten, zijn live te bekijken via het digitale platform SensUs Digital en YouTube. Ook de internationale jury, bestaande uit experts met verschillende achtergronden, zal dit jaar virtueel aanwezig zijn. De vijftien deelnemende teams zijn afkomstig uit vier verschillende continenten. “Vanwege de verschillende tijdzones hebben we het programma wat ingekort - we wilden geen teams middenin de nacht hun pitches laten houden.”

Experts

Nieuw bij SensUs is dit jaar het in samenwerking met HighTechXL opgezette Express Venture Building Program, vertelt Hamming. “In de week dat ook de competitie plaatsvindt kunnen de SensUs-teams van deze en voorgaande jaren een digitaal programma volgen over hoe je een dergelijke vinding op de markt kunt brengen. De deelnemende teams krijgen de mogelijkheid om met experts uit de biosensor-sector samen te werken. Die experts zullen via workshops, feedback- en mentorsessies alles uit de teams proberen te halen.”

Deel dit artikel