En hoe is het in Berkeley?

Na een intensief traject is het me gelukt om binnen te komen bij de beste publieke universiteit van de Verenigde Staten, University of California, Berkeley. Daar heb ik een semester vakken gevolgd aan de faculteit van Industrial Engineering. Ik droomde er al wel lang van om in Amerika naar school te gaan of te studeren en afgelopen semester was het dus eindelijk zover.

door
archieffoto Tess Vercammen

Ik schrijf dit stuk tijdens het einde van mijn buitenlandavontuur. Ik kijk er positief op terug. In het begin had ik wel moeite om mijn draai te vinden omdat helaas mijn accommodatie erg tegenviel. Het was daardoor erg moeilijk om contacten te leggen. Uiteindelijk is het wel gelukt en heb ik er een paar lieve en goede Duitse vrienden aan over gehouden die ik waarschijnlijk in de toekomst nog zal zien. Hierdoor is, naast mijn Engels, ook mijn Duits weer een beetje vooruit gegaan. De vakken aan de universiteit die ik volgde waren goed te doen en ik heb aan een paar vakken zeker wat gehad.

Naast studeren draait het daar ook echt om de sport en de studentenorganisaties (fraternaties & sororities en business clubs). Uiteraard heb ik ook Amerikaanse dingen gedaan. Ik zat bij de zanggroep UC Women’s Chorale, ik heb gesoftbald en wat frat parties bezocht. Verder heb ik Halloween gevierd en American Football wedstrijden bijgewoond. Daar hangt echt een te gekke sfeer.

Voor zover het mogelijk was (in de staat Californië is alles wel redelijk duur), heb ik ook nog wel een beetje gereisd. Ik ben een weekend naar Yosemite Park geweest en heb met wat Duitse vrienden tijdens de Thanksgiving break een Mustang gehuurd en een mini roadtrip gemaakt naar Las Vegas, Los Angeles en langs de westkust van Californië. Voornamelijk Las Vegas is me erg bijgebleven omdat dat geweldige dagen waren met gokken en nachtclubs met een grote en gezellige groep Duitsers. Alles daar is echt over de top. Daarnaast heb ik tijdens het semester wat plekken en natuurparken in de buurt bezocht.

Verder kunnen Amerikanen niet echt fietsen (lees: ik heb ze vaak zien vallen), verbaasde me dat de deuren van openbare toiletten niet volledig sluiten waardoor je eigenlijk bij iemand binnen kan kijken, verwachten Amerikanen dat je bij alles een fooi geeft (ook als je een biertje van 8 dollar bestelt) en gebruiken ze in bijna elke zin wel het woordje “like”. Ik moet oppassen dat ik dat niet over ga nemen. En o ja, Ubers zijn echt top!

En als klap op de vuurpijl was een van mijn beste vrienden Sven, die piloot is, de laatste dagen als verrassing in San Francisco en heeft hij mij weer veilig geland op Schiphol.

Deel dit artikel