Trip naar Sequoia National Park.

En hoe is het in Berkeley?

Het land van vrijheid en onbegrensde mogelijkheden. Het land waar groter bijna altijd beter is: Amerika. Aan de westkust van de prachtige staat Californië studeer ik een semester aan UC Berkeley. Een kijkje in de Amerikaanse keuken.

Het leven in Amerika is in veel opzichten vergelijkbaar met dat in Nederland. Toch zijn er ook interessante verschillen, waarvan eten een van de meest bekende is. Buiten de deur eten is hier populair. Een aanrader is In ’n Out burger, een enorm populair restaurant met maar liefst twee gerechten op het menu: hamburger en cheeseburger.

Amerikanen eten relatief ongezond, met als kers op de taart ‘Mac ‘n cheese’ (macaroni met een saus die voornamelijk uit kaas bestaat), een van de vieste gerechten die ik ooit heb gegeten. Gelukkig wordt er in Californië over het algemeen gezonder gegeten en de mogelijkheden in Berkeley zijn eindeloos: Caraïbisch, Ethiopisch en zelfs Nepalees behoren tot de mogelijkheden.

Ook het studentenleven verschilt in veel opzichten. Ik ervaar op UC Berkeley een sterk community-gevoel. Er is veel maatschappelijke betrokkenheid; zo werd er vorige week een gebouw op de campus voor twee nachten bezet door honderden studenten, uit protest tegen de stijgende collegegelden.

Ook noemenswaardig zijn ceremoniële activiteiten waarbij gemiddeld zo’n 3.000 studenten aanwezig zijn zoals convocation (vergelijkbaar met opening academisch jaar) en een vreugdevuur voor de football-wedstrijd tegen aartsrivaal Stanford, waarbij de Stanford-vlag ritueel wordt verbrand.

Een aantal van mijn andere bevindingen: “How are you doing?” is een begroeting en je hoeft dus geen antwoord te geven; iedereen is fan van het lokale footballteam, de Golden Bears; op Berkeley kun je vrijwel iedere sport spelen (inclusief zwerkbal) en Amerikanen hebben in het algemeen geen idee hoe Europese talen klinken, dus je komt er prima mee weg om een uur lang belabberd Duits spreken.

Groetjes uit Berkeley en... Go Bears!

Deel dit artikel