En hoe is het in Berkeley?

De University of California, Berkeley (UCB) staat bekend als een topuniversiteit, met een niet verkeerde plek in de top-vijf van de beste engineering universiteiten in de wereld. Ik wilde het toch een keer meemaken om daar te studeren of onderzoek te doen. Verder leek het mij geweldig om de Amerikaanse cultuur een keer van dichtbij mee te maken, want je ziet het al bijna dagelijks op de tv.

Als je van zonnig en niet te warm weer houdt, dan ben je in Berkeley op het goede adres. Ik arriveerde begin januari en nu is het eind maart - en het opvallende is dat ik maar drie dagen een regenbui heb meegemaakt. Ik mag van geluk spreken, want normaal gesproken is januari een regenmaand. Ik heb nog nooit z’n mooie winter meegemaakt, vooral in vergelijking met Nederland. Het weer was vrij constant zonnig, met twintig graden overdag en af en toe bewolking, en vaak aan het einde van de dag lichte mist (vooral in San Francisco).

Tijdens mijn verblijf in Berkeley vertoefde ik in het International-House (ihouse). Een prachtig historisch gebouw, met zo’n 600 internationale studenten van meer dan 75 verschillende nationaliteiten. Het ihouse organiseert veel activiteiten en je leert er heel snel heel veel verschillende soorten culturen kennen. Elke woensdagavond is het ‘coffee hour’, waar vaak een land zich presenteert met alle bijbehorende cultuurspecialiteiten, zoals eten, drinken, spelletjes et cetera.

Als tweedejaars Masterstudent Mechanical Engineering, gespecialiseerd in Thermo Fluids Engineering (TFE), ben ik terechtgekomen bij het Combustion Analysis Laboratory van professor R. Dibble. Mijn opdracht is het simuleren van een Turbocharged V8 engine, waarbij het vermogen wordt geregeld met Dynamic Skipe Fire (DSF), in plaats van een throttle-valve wat zorgt voor lager rendement bij part-load. Mijn doel is te onderzoeken wat het effect is van DSF op de turbo efficiency.

Verder is een stage in Amerika een superuitdaging om helemaal alleen naar de andere kant van de wereld af te reizen en daar weer nieuwe mensen te leren kennen. De omgeving buiten de San Francisco Bay Area is ook prachtig en divers (heuvelachtig, vlak, woestijn, sneeuw in sommige bergen, mogelijkheid tot skiën in de winter). Het is een geweldige ervaring!

Deel dit artikel via je socials