Quarantaine-advies voor driekwart van de nieuwe TU/e-internationals

Zo’n 595 nieuwe bachelor- en masterstudenten horen in quarantaine te zijn, nog te gaan of zijn dat al geweest. Dat is een schatting naar aanleiding van de lijst van bevestigde internationale studenten die dit collegejaar naar de TU/e komen.

door
foto Shutterstock Virtual Shutter

De wereld is op dit moment vooral oranje, met hier en daar wat rood en geel. Het klinkt bijna als een weerbericht, maar de adviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken hebben de wereld in hoog tempo van kleur doen veranderen. De kans dat je als international uit een geel land komt, zonder quarantaine-advies, is dan ook klein. Dat betekent dat van het aantal bevestigde nieuwe internationale studenten 75 procent in quarantaine moet.

Van de masterstudenten (in totaal zijn dat er 240) moeten er 183 in quarantaine, bij de bachelorstudenten (624 in totaal) zijn het er 412. In de lijsten van het International Office van de TU/e is van 5 masterstudenten en 69 bachelorstudenten de nationaliteit Nederlands, met een buitenlandse vooropleiding. Zij zijn buiten beschouwing gelaten in de percentageberekening.

Duidelijk gecommuniceerd

Het International Office heeft het belang van quarantaine duidelijk gecommuniceerd aan de studenten, maar controleren gaat niet. In Nederland is quarantaine nog altijd een dringend advies en geen verplichting waarop sancties staan. “Toch is de boodschap vanuit het International Office consequent dat quarantaine moet", vertelt Sarah van den Nieuwenhof-Cooper, coördinator bij het International Office. "Studenten werden via de mail hierover geïnformeerd en er nogmaals op geattendeerd tijdens de welkom-webinars, evenals in de informatie in de TU/e Intro-app en op de website.”

Hoeveel studenten in quarantaine zijn of zijn geweest, wordt niet bijgehouden. Interntionale studentenvereniging Cosmos staat in nauw contact met de internationale studenten en merkt dat er nog steeds nieuwe studenten bijkomen die in quarantaine moeten of al zijn. Daarbij doen zich ook problemen voor, zeker voor internationals die nieuw zijn in Nederland.

“Quarantaine is voor hen extra moeilijk aangezien ze nog geen burgerservicenummer, Nederlands telefoonnummer en toegang tot bepaalde diensten hebben”, zegt Andres Baroja Sierra, penningmeester bij Cosmos. “En het duurt een tijd voordat je aan de Nederlandse bureaucratie gewend bent, die erg verwarrend kan zijn voor internationals. Bijvoorbeeld tijdens het zoeken naar woonruimte, het openen van een bankrekening of jezelf registreren bij een huisarts. Een belangrijk probleem dat we zien, is dat studenten door de quarantaine geen potentiële woonruimtes kunnen bezoeken, maar wel direct in quarantaine moeten. Daardoor moeten ze noodgedwongen een duur tijdelijk verblijf zoeken om de quarantaine uit te zitten. Gelukkig geldt dit niet voor alle studenten in quarantaine. Voor velen is deze situatie ook een soort vreemde normaliteit geworden.”

Webinar als start

De nieuwe internationale studenten waren allemaal uitgenodigd voor het bijwonen van een webinar op maandag 17 augustus, een optie die ervoor moest zorgen dat ook studenten in quarantaine op de hoogte zijn van alle praktische zaken die ze in de eerste weken moeten regelen. Daaronder valt onder meer het aanvragen van een bankrekening, het ophalen van een verblijfsvergunning, het inschrijven bij de gemeente of de TU/e, enzovoort. Van den Nieuwenhof-Cooper: “Die webinars - drie in totaal - zijn goed bezocht door de internationals. Hierin heb ik aandacht besteed aan de quarantainemaatregelen en doorverwezen naar onze info hierover op de TU/e-site en in de Intro-app. En uiteraard doorverwezen naar Cosmos, met de opmerking dat onze internationale studenten de experts zijn in hoe het is om te settelen in Nederland."

Volgens Van den Nieuwenhof-Cooper is met Cosmos afgesproken dat zij vragen en problemen van studenten tijdens de quarantaine opvangen. "Het kan zijn dat een student alleen met een andere internationale student wil chatten om een beetje menselijk contact te krijgen. Maar ook bij praktische problemen tijdens de quarantaine kunnen de leden van Cosmos studenten prima helpen.”

Die helpende hand bieden deed Cosmos al snel met onder andere hun Discord-kanaal #quarantine-help. Daar kun je als student een beroep op doen als je bijvoorbeeld boodschappen nodig hebt, maar in quarantaine zit. Ook is er een Whatsapp-groep voor nieuwe studenten. Wie daar interesse in heeft, kan contact opnemen met Cosmos.

Gemiste intro

Juist nu, tijdens de start van het nieuwe collegejaar, kan dat contact met Cosmos helpen. Want wat als je je Intro hebt gemist door je quarantaine? “Helaas zijn er inderdaad gevallen bekend van internationale studenten die door hun quarantaine de Intro moesten missen”, zegt Andres Baroja Sierra van Cosmos. “Maar we hebben daarentegen ook Intro-ouders gezien die de campusmarkt op de Groene Loper gelivestreamd hebben voor hun introkids in quarantaine. Verder vindt Cosmos het belangrijk dat niemand buiten de boot valt omdat hij of zij de gezondheidsrichtlijnen volgt. Daarom zijn al onze verdere intro-gerelateerde events offline in september. We hebben de eerste twee weekenden van september events met pizza, waarbij de nieuwe studenten - bachelors en masters - elkaar kunnen leren kennen op de campus. Daarbij zitten ook een campustour en activiteiten op het Studentensportscentrum.”

Disclaimer

Ten tijde van schrijven van dit artikel is de lijst van Buitenlandse Zaken met reisadviezen gekruist met de lijst 'nationaliteiten' van het International Office. De lijst van BZ wordt dagelijks aangepast en hierdoor kunnen er kleine verschillen zijn als de lijst later opnieuw gekruist wordt. Daarnaast zijn er nog enkele kanttekeningen: iemand met een Amerikaanse nationaliteit hoeft niet altijd vanuit Amerika te reizen, bijvoorbeeld als hij of zij al in Europa of zelfs al in Nederland woont. En iemand met een Chinese nationaliteit kan zowel door China als door Italië hebben gereisd voordat hij of zij hier is.

Er zijn geen lijsten beschikbaar met de landen waar alle studenten zich bevinden. In deze berekening zijn we ervanuit gegaan dat de genoemde nationaliteiten wel minimaal reizen vanuit of door hun eigen land. We kunnen dus geen harde conclusies trekken, maar geven een indicatie. Maar dat er (vooral) internationals in quarantaine moeten, is zeker. Daarnaast hebben we natuurlijk ook te maken met (Nederlandse) vakantiegangers die terugkomen en niet in deze berekening zijn meegenomen.

Landen met een gemengd advies -zoals België, Frankrijk en Zweden, waar bepaalde regio’s oranje zijn, maar andere geel- zijn in de meting meegeteld als oranje, aangezien het onbekend is of iemand erdoorheen is gereisd, maar dit aannemelijk is omdat in de oranje gebieden meestal ook de belangrijke vliegvelden en treinstations lagen.

Deel dit artikel