Studenten willen aanpassing BSA

“Er wordt verwacht dat ik het BSA haal van een universiteit waar ik nog nooit geweest ben.” Studenten hebben het echt zwaar in de tweede lockdown, waarschuwen Groningse studentenorganisaties, dus geef ze wat ruimte in hun eerste jaar. De Eindhovense studentenfractie Groep-één hoopt dat op een eerlijke manier het bindend studieadvies kan worden aangepast voor de huidige eerstejaars.

door
foto Yarrrrrbright / Shutterstock

Moet je eerstejaars studenten wegsturen als ze niet genoeg studiepunten behalen? De coronacrisis maakt de discussies over het omstreden bindend studieadvies extra pregnant. De politiek geeft dubbele signalen: afschaffen, of juist niet?

Minister Ingrid van Engelshoven kiest geen partij. Van haar mag het hoger onderwijs dit jaar zelf de knoop doorhakken. Dus krijgen hbo-studenten een andere behandeling dan universitaire studenten. De hogescholen hebben het BSA dit jaar, net als vorig jaar, opgeschort.

De universiteiten zien niets in zo’n generieke maatregel en willen de afweging per opleiding maken. De TU/e volgt de richtlijnen van VSNU. De eerstejaars van de lichting 2019 moesten 40 studiepunten halen in hun eerste jaar, óf 60 in de eerste twee jaren waarvan 45 uit het eerste studiejaar.   

Ralph van Ierland, voorzitter van Groep-één: “In de decembervergadering van de universiteitsraad hebben we het al kort over het BSA gehad. Hierbij moeten we ons wel bewust zijn dat er twee discussies zijn die op dit moment landelijk lopen: het BSA voor de huidige eerstejaars studenten, ten tijden van corona, en het BSA als instrument in het algemeen. Deze discussies moeten we wel afzonderlijk van elkaar voeren, en op dit moment ligt de prioriteit dan ook bij het BSA voor de huidige eerstejaarsstudenten.”

Stress

Aan de Rijksuniversiteit Groningen hebben de Groninger Studentenbond (GSb) en medezeggenschapspartij Lijst Calimero de meningen gepeild van eerstejaars over het BSA in coronatijd. Dat leverde volgens hen meer dan vijfhonderd verhalen op van studenten die kampen met veel stress, problemen met online onderwijs en met gebrek aan concentratie.

Lees verder onder de uitspraken van Groningse studenten.

Enkele citaten

“Ik zou graag weer naar school willen en fanatiek de lessen volgen. Hier op mijn kamer lukt dat niet. Ik zit tegen het depressieve aan en haal amper mijn tentamens. Niet omdat ik de studie niet leuk vind, maar door de hele klotesituatie.”

“Normaal gesproken was een deel van de tentamens multiple choice, maar dat kan nu niet. Ook is het lastig om gemotiveerd te blijven als je studie alleen bestaat uit studeren op je kamer en af en toe een hoorcollege van vorig jaar volgen. Ik vind dat je daarom niet kan verwachten dat eerstejaars nu net zo makkelijk de BSA-norm van 45 punten halen als normaal.”

“Ik ervaar bijna elke nacht grote angst omdat ik bang ben dat ik de BSA-norm dit jaar niet zal halen. Het feit dat ik dit programma jarenlang niet meer zal kunnen volgen omdat ik niet zo goed online kan presteren, maakt me erg gespannen.”

“Dit studiejaar is extreem moeilijk geweest, en het is nog maar halverwege. Tussen het naar huis reizen voor familiale noodgevallen door, is de stress ongelooflijk geweest. Het heeft een enorme impact op mijn geestelijke gezondheid. Zonder vrienden en familie te zien en voor het eerst in je eentje opgesloten te zitten op je kamer, is het zo moeilijk om de motivatie voor mijn studie te behouden. Ik weet dat dit voor veel van mijn internationale medestudenten geldt.”

Landelijk

Niet alleen in Groningen nemen de zorgen over de geestelijke gezondheid van studenten in coronatijd toe. Deze week zei de Amsterdamse huisarts Peter Vonk tegen Medisch Contact dat studenten, naar zijn indruk, meer psychische klachten hebben en meer drugs gebruiken.

Landelijk onderzoek in september toonde aan dat studenten in de eerste coronagolf al duidelijk meer last hadden van angst- en depressieklachten dan in 2019.

Morgen, dinsdag 12 januari, vergadert universiteitenvereniging VSNU over het BSA en de studievoortgang. Maar een woordvoerder van de vereniging verwacht geen koerswijziging. “De afspraak is dat opleidingen deze afweging zelf kunnen maken op basis van hoe het bij hen gaat. Als de studievoortgang spaak loopt, kunnen opleidingen altijd nog coulant zijn.”

Begrip

De Eindhovense studentenfractie Groep-één kijkt uit naar de uitkomst van de vergadering. “We hopen dat er voldoende vrijheid blijft om te zoeken naar een passende oplossing aan onze universiteit. We erkennen dat de stress onder de studenten gemiddeld hoger is en horen de geluiden dat de motivatie lager ligt in de huidige situatie”, zegt Van Ierland.

Hij hoopt dat er een eerlijke manier gevonden wordt om het BSA aan te passen voor de huidige eerstejaars. Maar vergeet niet dat het BSA een doel heeft, stelt hij. “Het advies heeft ook
een beschermende factor voor studenten. We willen uiteindelijk nog steeds de juiste studenten op de juiste plaats, maar we willen ook niet studenten wegsturen die hier wel horen, vanwege de crisis. Dat vraagt naar ons idee voor een passende en eventueel aangepaste balans.”

De nieuwe voorzitter van DAS Eindhoven, Joëlle Bink, hebben we vandaag niet kunnen bereiken voor een reactie. 

Deel dit artikel