Rubicon-beurs voor 31 wetenschappers

Ze moesten er even op wachten, maar 31 pas gepromoveerde onderzoekers hebben van onderzoeksfinancier NWO een Rubicon-beurs gekregen om één of twee jaar ervaring op te doen in het buitenland. Aan de TU/e, Wageningen University & Research en Tilburg University zijn dit jaar geen Rubicon-beurzen ontvangen.

door
foto Kristi Blokhin / Shutterstock

De jonge onderzoekers gaan naar Amerika, het Verenigd Koninkrijk, China, Australië, Canada en enkele Europese landen. Ze buigen zich bijvoorbeeld over de bouw van kleinere kwantumcomputers, de geschiedenis van samenwerking op zee en een medicijn ter behandeling van de ziekte van Parkinson.

Alleen het coronavirus kan nog roet in het eten gooien. Ze vertrekken pas als de situatie veilig is, meldt NWO. In steeds meer landen lijkt het coronavirus onder controle, maar er kunnen nieuwe varianten opduiken.

Vleugels uitslaan

Met het Rubicon-programma wil NWO veelbelovende onderzoekers behouden voor de wetenschap. Dankzij de beurs kunnen ze na hun promotie hun vleugels uitslaan in het buitenland.

Normaal zijn er drie Rubiconrondes per jaar voor ongeveer zestig wetenschappers, waarvoor in totaal zeven miljoen euro beschikbaar is, maar vorig jaar liep alles anders. Deze 31 wetenschappers zijn van de tweede en derde ronde uit 2020. Hiervoor vroegen 94 onderzoekers de beurs aan, dus ongeveer een op de drie aanvragers heeft de beurs bemachtigd.

De Rubicon-beurzen bestaan sinds 2005 en zijn nogal geliefd. Jonge Nederlandse wetenschappers bouwen een netwerk op waar ze de rest van hun wetenschappelijke carrière iets aan hebben.

De TU/e kent dit jaar, net als Wageningen University & Research en Tilburg University, geen Rubicon-laureaten. De TU/e-winnaars van de afgelopen jaren ondervonden problemen vanwege de coronacrisis. 

Caesar

De beurzen gelden als een opstapje naar de felbegeerde Veni-, Vidi- en Vici-beurzen. Die zijn vernoemd naar een uitspraak van de Romeinse veldheer Julius Caesar. De Rubicon heeft ook met hem te maken: het is de rivier die hij met zijn legers overstak om de macht te grijpen.

Deel dit artikel