“Zo'n week moet mensen net dat extra zetje geven”

Tijdens de TU/e Diversity Week, die maandag van start gaat en duurt tot en met 11 oktober, wil organisator en Student Diversity Officer Lara Hofstra de TU/e-gemeenschap samenbrengen voor een kennismaking. Want met meer dan honderd nationaliteiten en studenten en medewerkers in alle soorten en maten valt er genoeg te bespreken én te leren van elkaar. Volgens Hofstra lopen er ook nog te veel TU/e’ers rond die hun draai nog niet hebben gevonden.

door
foto Angyalosi Beata / Shutterstock

Toen Lara Hofstra vorig jaar juni als Student Diversity Officer startte, stelde ze zich tot doel dat iedere student zich gezien en gehoord moet voelen. Ruime ervaring had ze daarmee al opgedaan bij het Studentensportcentrum, waar ze zich al lange tijd met veel enthousiasme inzet voor meer verbondenheid binnen de TU/e-gemeenschap. Hofstra: “Het maakt niet uit wie je bent, waar je vandaan komt of wat je sociaaleconomische status is: iedereen moet zich aan de TU/e thuis kunnen voelen. De studieverenigingen organiseren steeds meer activiteiten op het gebied van well-being, en ik ben dan ook erg trots op de inzet en creativiteit van de nieuwe generatie studenten. Onze verenigingen zorgen voor sociale controle en fungeren als vangnet voor studenten die rondlopen met problemen.”

Discussie-uurtjes

Als voorbeeld haalt Hofstra de studenten van studievereniging Van der Waals aan, die na een Billen, Benen & Buik-les op het sportcentrum op haar afstapten met hun idee (zie kader onder aan het artikel). De koppen werden bij elkaar gestoken en deze week zijn er al acht studieverenigingen gestart met regelmatige ‘discussie-uurtjes’ waar studenten terecht kunnen om met elkaar te praten over zaken als tentamenstress, burn-out of verslaving.

“We hebben de verenigingen hard nodig”, zegt Hofstra, “en de samenwerking tussen besturen, koepels en verenigingen is geweldig. Dat maakt ons echt sterk. Maar de echte uitdaging is om mensen die niet zijn aangesloten bij een vereniging, ook te bereiken. Als je eenzaam op je kamer zit, geen vrienden hebt, ook dan - of juist dan - willen we je laten voelen dat je deel uitmaakt van de TU/e-gemeenschap. De TU/e is er voor iedereen.”

Ook voor degenen die niet van drinken, grote groepen of sport houden, zijn er genoeg sociale mogelijkheden op de campus, aldus Hofstra. “Er zijn meer mensen dan je denkt die zich beter voelen met een kop koffie in een rustige omgeving. We moeten onze zichtbaarheid vergroten, want er wordt zoveel georganiseerd op het gebied van diversiteit, verbinding en welzijn, maar nergens staat dat op één plek aangekondigd. We zijn nu bezig om daar het juiste platform voor te maken, zodat je veel eenvoudiger kunt vinden wat je zoekt. Zo kan iedereen nog laagdrempeliger ontdekken hoe geweldig deze gemeenschap is.”

Extra zetje

De aanstaande Diversity Week, die plaatsvindt van 4 tot en met 11 oktober en die als thema ‘Diversity in all perspectives’ heeft, moet studenten en medewerkers een extra zetje geven voor het aangaan van een ontmoeting. Maandagochtend wordt er vanaf acht uur ’s morgens bij Brownies&downieS in Atlas afgetrapt met croissants en verse jus. Hofstra nodigt iedereen uit aan te schuiven bij dit gezamenlijke ontbijt. Studenten van de diverse verenigingen en koepels, internationals en medewerkers die zich inzetten voor diversiteit en inclusiviteit, gaan brainstormen over de vraag hoe de TU/e een veilige plek kan zijn voor iedereen. Ook collegevoorzitter Robert-Jan Smits en TU/e-secretaris Susanne van Weelden zijn ook aanwezig om kennis te maken.

Hofstra hoopt dat de bijeenkomst mensen aanzet om in gesprek te gaan met mensen die anders zijn. “Durf te vragen. Hoe meer je van elkaar weet, hoe minder ongemak en hoe meer begrip dat oplevert. We moeten toe naar een cultuur waarin we elkaar bijstaan en het niet ongewoon is om te praten over wat je dwars zit.” Een van de activiteiten die zich hier bij uitstek voor leent is Live Books, op dinsdagavond 5 oktober vanaf zeven uur ook bij Brownies&downieS in Atlas. Vijftien TU/e’ers zullen in een besloten, veilige omgeving hun persoonlijke boek openen, met hoofdstukken die gaan over eetstoornis, verslaving, depressie, of wat het betekent om transgender te zijn.

Daarnaast zijn er gedurende de komende week diverse lezingen en brainstorms, waarbij iedereen wordt uitgedaagd om na te denken over hoe je een bijdrage kunt leveren aan het ‘thuis-gevoel’ en het vergroten van de veiligheid. Wie meer praktisch aan de slag wil, kan zijn of haar licht opsteken bij vrouwennetwerk WISE, die drie keer een Active Bystander Training aanbiedt, die mensen moeten leren hoe ze adequaat kunnen reageren op ongewenst gedrag. Vrijdagavond 8 oktober wordt het weekend dan ingeluid met een pubquiz en op maandag 11 oktober zal de week worden afgesloten met een voor iedereen toegankelijk Coming-Out Ontbijt, dat van half tien tot half elf wederom plaatsvindt bij B&D. Aansluitend vindt dan buiten het hijsen van de regenboogvlag plaats.

Om deel te nemen aan het Kick-off Ontbijt of Coming-Out Ontbijt kun je je aanmelden bij Lara Hofstra.

Discussie-uurtjes

Oud-Van der Waals-bestuurslid Mette Schouten wilde samen met bestuursgenote Lisanne van Dijk meer aandacht voor het welzijn van hun leden. Ze werkt nu als student-assistent met Lara Hofstra samen en zorgde ervoor dat nu acht studieverenigingen ‘discussie-uurtjes’ op hun agenda hebben staan.

Als student weet Schouten maar al te goed hoe hoog werkdruk, studielast en examenstress kunnen zijn. “Gelukkig wordt er in onze vriendengroep veel gepraat over dit soort zaken, en dat geeft een enorme verlichting. Maar om ons heen zagen we studenten die hun verhaal niet kwijt konden. Met de discussie-uurtjes hopen we studenten bij elkaar te brengen zodat ze een moment hebben om samen ervaringen, tips and tricks te delen.”

Binnen Van der Waals draaide een pilot, waarbij studenten met elkaar in gesprek gingen in aanwezigheid van professionele gespreksbegeleiders over diverse onderwerpen zoals uitstelgedrag, burn-out, depressie en leren nee-zeggen. Zeker in de corona-tijd werd dit als heel positief ervaren.

Schouten: “We hebben nu opgeschaald waardoor er dit jaar als proef bij acht studieverenigingen twee keer per kwartiel een discussie-uurtje plaatsvindt over een bepaald thema. Coaches en psychologen van TINT en ESA leiden de gesprekken, maar geven geen professionele hulp. Het zijn echt de studenten die elkaar onderling helpen. Natuurlijk kan er in bepaalde gevallen worden doorverwezen, maar met de discussie-uurtjes richten we ons vooral op preventie. Deze week zijn bij diverse verenigingen de eerste sessies gehouden. We willen het met tien deelnemers graag kleinschalig houden, bij meerdere uurtjes was er flinke aanloop. Dat alleen al geeft aan dat de behoefte om te praten groot is. Je hoeft niet alleen te blijven rondlopen, of je probleem nu groot, of juist nog klein is. Des te beter, want we zijn er om je te helpen.”

Leden van E.t.s.v. Thor, T.S.V. ‘Jan Pieter Minckelers’, SVTN ‘J.D. van der Waals’, Industria, GEWIS, Sv Intermate, CHEOPS en SvBMT Protagoras kunnen dit studiejaar deelnemen aan de discussie-uurtjes. Kijk op de website van jouw vereniging voor meer informatie over thema’s en data. Wil je zelf een onderwerp aandragen of heb je ideeën op het gebied van welzijn en diversiteit dan kun je altijd contact opnemen met Lara Hofstra.

Deel dit artikel