SHOW maakt wonen en rijden hypermodern

In de melkfabriek aan de Kanaaldijk presenteert Solar Team Eindhoven vrijdag zijn Stella Vita met Self-sustaining House on Wheels. “It’s SHOW time”, zo kondigde het studententeam het event aan. Zowel het tiny house op wielen zelf, als de presentatie én de aankomende STE-tour trekt het team in een breder perspectief: “We moeten samen op weg naar de toekomst”.

Het contrast van de industriële omgeving van de melkfabriek aan de Eindhovense kanaalkade met het nieuwe glanzende voertuig is bewust gekozen. “We gaan een stralende toekomst tegemoet”, zegt Kjell Revenberg, teammanager Solar Team Eindhoven 2021 (STE). “Die is duurzaam en wordt gevormd door meerdere partijen. Niet alleen mobiliteit, maar ook wonen en voeding moeten veranderen. Daarom deelt Phood Kitchen hier vandaag ook vega-hapjes uit.”

Lees verder onder de foto

STE heeft voor de presentatie van Stella Vita vooral jonge studenten uitgenodigd, onder wie ook mbo-studenten en middelbare scholieren. “Zij gaan in de toekomst de verandering brengen. Hen hebben we nodig.” Vanmiddag krijgen de jongeren de kans zich te mengen in een paneldiscussie met onder anderen presentator Tim Senden, mobiliteitsexpert Carlo van de Weijer, deelauto-specialist Camiel Beeren en voormalig politicus en nu TU/e-hoogleraar Technology, Innovation & Society Hans Jeekel.

Het Self-sustaining House on Wheels (SHOW) van Stella Vita is zelfvoorzienend wat betreft energie en water. Wie wil, kan er in wonen. Wie wil reizen, kan er mee op vakantie. De range is minimaal zeshonderd kilometer. 

Lees verder onder de foto

Wedstrijdje met jezelf

Bij het kiezen van het design van SHOW, besloot het team niet wéér mee te doen aan de World Solar Challenge. Dat er geen restricties kwamen van een wedstrijdleiding gaf het team meer designvrijheid, maar dat maakte het project niet veel gemakkelijker. Ambitieuze plannen legden de teamleden zichzelf op. Het nieuwe zonnevoertuig moest groter worden, belangrijker zijn voor de toekomst en op tour gaan door Europa, om dat deel van de wereld alvast te veranderen.

Dat er geen vertraging is opgetreden voor de onthulling van SHOW vandaag, is knap. Teammanager Revenberg noemt enkele van de tegenslagen waarmee STE te kampen kreeg. “Door een coronabesmetting heeft bijna de helft van het team een week lang in quarantaine thuis moeten blijven. En het heeft ook minstens vijf dagen geduurd om het dak te fixen dat stuk ging omdat een onderdeel losschoot.”

Lees verder onder de foto

Maar het grootste struikelblok bleek het boekwerk met eisen (meer dan honderd pagina’s!) van de Rijksdienst Wegverkeer. Afgelopen week is als laatste de handrem door de keuring gekomen. “Dat was spannend”, zegt Revenberg, “want het is wel een bekroning van ons project, dat we rijdend met de wagen op tour door Europa mogen gaan. SHOW past ook op onze trailer, maar dat is plan B.”

Europa in

Vanaf 19 september zal het hele STE-team, aangevuld met enkele oud-leden, een tolk en beeldmakers - in totaal dertig personen - in konvooi achter SHOW aanrijden. In dertig dagen trekken zij naar Tarifa in Zuid-Spanje. Onderweg zullen ze de Europese Solar Challenge in Zolder, het Europese Parlement in Brussel, de Nederlandse ambassadeur in Parijs en de organisaties van 24 Heures du Mans in Le Mans bijpraten over de toekomst van wonen en rijden. Ook hebben ze onder andere afspraken met universiteiten als de École Polytechnique en de Universidad de Córdoba en bezoeken zij een evenement van Tiny Houses Movement.

Op dit moment zijn er nog geen producenten gevonden om SHOW op de markt te brengen. “Dat zou ook wel bijzonder zijn, we treden nu pas met een concrete uitvoering van onze idealen naar buiten. Maar de Europatoer brengt ons zeker in contact met geïnteresseerden.”

De presentatie van SHOW is op vrijdag 10 september vanaf 16.00 uur te volgen via een livestream. 

Deel dit artikel