TU/e krijgt een nieuw Sociaal Statuut

De TU/e en de lokale vakorganisaties hebben een akkoord bereikt over een nieuw Sociaal Statuut. Per 1 maart komt hiermee het bestaande statuut te vervallen. Dat dateerde van 25 november 2015 en was na een eerste looptijd van drie jaar nog driemaal verlengd. Volgens Marjo van der Valk, woordvoerder namens de vakorganisaties, geen ongebruikelijke procedure. “Als er niets wezenlijks verandert, is een nieuw statuut niet echt noodzakelijk.”

door
foto NomadSoul / Shutterstock

Het ‘Sociaal Statuut TU/e 2022’, waarvan de Engelstalige versie binnenkort ook online komt, heeft wederom een looptijd van drie jaar en is in 2021 ‘in co-creatie tussen de vakbonden en de werkgever tot stand gekomen’, staat in de officiële bekendmaking. “Nu was het moment ook echt daar om het weer te updaten”, aldus Van der Valk. Er zijn volgens haar belangrijke thema’s besproken, zoals loopbaanontwikkeling, interne mobiliteit en leiderschap. Ook is ze blij dat alle gebruikte begrippen in dit statuut veel duidelijker zijn gedefinieerd.

In het nieuwe statuut worden drie types van organisatie-aanpassingen gedefinieerd: de organisatieontwikkeling, de organisatiewijziging en de reorganisatie. Voor elk type gaat het statuut in op het proces, de aanpak en de (plaatsings)procedure. Bij ieder type bestaat de mogelijkheid van een vrijwillige mobiliteitsfase om personele knelpunten al vroegtijdig op te lossen via maatregelen van sociaal flankerend beleid. Sociaal flankerend beleid dat ook van toepassing is bij een organisatiewijziging of reorganisatie.

Salarisgarantie

Salarisgarantie bij herplaatsing in een passende functie met een lagere salarisschaal was een belangrijk onderwerp tijdens het overleg, vertelt Van der Valk. “Her en der in het land was men van mening dat de salarisgarantie niet meer gold omdat deze niet meer expliciet in de CAO staat vermeld. Dat is echter een misvatting, want het afschaffen van de ambtenarenstatus begin 2020 zou geen arbeidsvoorwaardelijke gevolgen hebben en slechts een technische omzetting zijn”, verklaart Van der Valk. “Uiteindelijk zijn de TU/e en de vakorganisaties overeengekomen dat deze salarisgarantie behouden zal blijven, en zo is dit ook opgenomen in het statuut.”

De grondslag waarop een functie als passend kan worden aangemerkt, is in dit nieuwe document met meer elementen uitgebreid. In de plaatsingsprocedure van een organisatiewijziging en een reorganisatie is een objectieve toetsing ingebouwd bij geschillen over onder andere het wel of niet passend zijn van een functie. Van der Valk: “De vakorganisaties zijn zeker tevreden met de nadruk die in dit statuut wordt gelegd op interne mobiliteit binnen de TU/e en de initiatieven die hiervoor ontwikkeld gaan worden. Daar hebben we elkaar echt weten te vinden.”

Dat, zoals al eerder vermeld, sinds begin 2020 het private arbeidsrecht ook dwingend van toepassing is voor ambtenaren in het hoger onderwijs was volgens Van der Valk ook een belangrijke factor om nu weer een nieuw statuut vast te stellen. “Het sluit nu geheel aan op die wijziging en daarnaast is de recente wijziging van de definitie ‘reorganisatie’ in de CAO Nederlandse Universiteiten 2021-2022 in dit statuut verwerkt.”

Deel dit artikel