En hoe is het in het Zwarte Woud?

Voor mijn stage van drie maanden zit ik sinds begin mei in een klein dorpje (minder dan 2000 inwoners) met de naam Gamshurst. Het ligt aan de voet van het Zwarte Woud in Duitsland, op 15km van Frankrijk in de Rijnvallei. De cultuurschok is groter dan verwacht.

door
foto privécollectie

Ik loop stage bij Schäfer Elektronik, een fabrikant van specialistische elektronische omvormers, en ik houd mij bezig met de ontwikkeling van een batterijsysteem voor de industrie. Via mijn werkgever in Eindhoven, HyTEPS, ben ik in contact gekomen met Schäfer en zij waren ook enthousiast. Ondanks dat er wel een aantal internationale werknemers zijn, ben ik namelijk hun eerste buitenlandse stagiair.

Duitsland is natuurlijk geografisch dichtbij, maar de cultuur in een klein dorpje is compleet anders dan grootstedelijke cultuur die ik ken in Eindhoven. Ik durf te stellen dat ik nu meer cultuurshock heb gehad, dan als ik in een studentenstad in Australië of de VS was beland. De omgangsvormen zijn dan wel vergelijkbaar met Nederland, het zijn vooral de gebruiken die verschillen. Bier drink je bijvoorbeeld met vrienden (of het lokale voetbalteam) in de ‘Bauwagen’ (NL: Keet), en elke feestdag (en dat zijn er nog al veel in Duitsland) wordt aangegrepen voor een dorpsfeest.

Ook het weer is compleet anders dan in Nederland. Doordat het dorpje in de vallei ligt tussen het Zwarte Woud en de Franse Vogezen ontstaat een soort windtunnel. Het is eigenlijk al gedurende mijn hele stageperiode mooi weer.

“Salli”

Doordat Frankrijk zo dichtbij is, wordt er in het dialect Badisch gesproken, een soort mix tussen Frans en Duits. Mensen groeten elkaar informeel vaak met ‘“Salli” , een soort verbastering van het Franse Salut. Op stage wordt er Hoogduits (dat wat onderwezen wordt op de Nederlandse middelbare school) gesproken en dat is voor mij goed te volgen. In mijn bijzijn wordt er ook bij sociale aangelegenheden overgeschakeld op Hoogduits, al gaat dat voor sommige (en mijzelf) moeilijk na vier bier. Iedereen spreekt en verstaat in principe Engels, maar je hebt een streepje voor als je het eerst in het Duits probeert, en pas als je er niet meer uitkomt overschakelt naar Engels.

Het Zwarte Woud is een waar wielren-walhalla met steile klimmetjes (18% is niet grappig), mooie landschappen en eindeloze druivenranken. Zoals je wellicht kan raden, is wielrennen een van mijn hobby’s die ik hier volop kan uitleven. De eerste maand moest ik echt trainen om überhaupt hoger dan 200 hoogtemeters in een keer te kunnen klimmen, maar het gaat steeds beter en zelfs de top van de hoogste berg in de regio heb ik inmiddels bereikt. Zie de hoofdfoto die op de Hornisgrinde (1160m) genomen werd.

Tripjes

Vanuit het Zwarte Woud zijn er veel leuke plaatsen te bereiken zoals Straatsburg en Karlsruhe maar ook München dat minder dan 4 uurtjes verderop ligt met de trein.

Ik had een uitnodiging gehad voor een meeting en een borrel op de Nederlandse ambassade in Berlijn, en ook daar rijden treinen heen. Het OV in de steden en tussen de steden in Duitsland is gewoon goed en vergelijkbaar met Nederland. Mits je de treinkaartjes op tijd koopt, zijn de prijzen acceptabel.

Ambassade

Bij de ambassade was een meeting georganiseerd voor Nederlandse studenten die op dit moment in Duitsland verblijven voor onderwijs, exchange of stage. Hoofdonderwerp van de dag was ‘redenen om in Duitsland te studeren’. De ambassade wil graag meer Nederlandse jongeren interesseren voor stage of studie in Duitsland. Er studeren namelijk veel Duitse studenten in Nederland, maar er zijn relatief weinig Nederlandse studenten in Duitsland.

Het is echt een andere ervaring, kan ik zeggen. De kans is groot dat in je latere professionele leven met Duits(ers) te maken krijgt, Duitsland is immers de grootste handelspartner van Nederland. Afsluitend was er uiteraard een borrel, op het dakterras. Niet zo mooi als het dakterras van Het Walhalla en De Salon (want dat mis ik soms een beetje), maar wel met uitzicht op de Fernsehturm en de Spree en dat compenseert toch een hoop.

Al met al is mijn stage in Duitsland een onvergetelijke ervaring. Ik raad het studenten zeker aan.

Bis Bald!

Deel dit artikel