En hoe is het bij CERN?

Op de Zwitsers-Franse grens, vlakbij Genève, ligt CERN, de Europese Organisatie voor Kernonderzoek, wereldwijd bekend om haar baanbrekende werk op het gebied van de deeltjesfysica. Als student elektrotechniek ben ik begonnen aan een stage van vier maanden binnen dit gigantische instituut. Dit is waar we de diepste geheimen van het universum willen achterhalen en uiteraard veel tijd in de rij bij de supermarkt doorbrengen.

door

Reizen naar CERN is een kleine negen uur rijden vanaf Eindhoven. Cultureel gezien zouden de plaatsen dus relatief hetzelfde moeten zijn in vergelijking met andere bestemmingen die hier bij Cursor door andere studenten zijn behandeld. Toch zijn er veel dingen die net iets anders zijn. Fietsen is een adrenaline-geladen ervaring, langer dan 15 minuten in de rij staan bij de supermarkt is niets bijzonders, en de geur van fondue duikt hier en daar op. Het is de opeenstapeling van al deze kleinere dingen die zorgen voor een ervaring die voelt alsof je ver van huis bent. En voor de duur van vier maanden is dat prima!

Ik woon in Frankrijk, mijn CERN-locatie bevindt zich volledig in Frankrijk, de mensen spreken Frans en er is een overvloed aan rotondes. Maar zodra je voet zet op het CERN-terrein, na een vriendelijk "bonjour" tegen de poortwachter, ben je aangekomen op internationaal grondgebied. Hier komen mensen van allerlei nationaliteiten samen om gezamenlijk te werken aan een gemeenschappelijk doel: de fundamentele mysteries van het universum ontrafelen door de deeltjesfysica.

Ik breng mijn dagen bij CERN door in de sectie Pulsed Power Engineering van de Accelerator Beam Transfer-groep. Hier richten we ons op de magnetische systemen die CERN's bundels (bijvoorbeeld van protonen) van de ene ring naar de andere overbrengen, totdat ze op het punt voor deeltjesbotsingen komen. Het is een complexe operatie en kost enige tijd om te begrijpen waar het allemaal om gaat, maar uitdagend is het zeker.

Na het werk probeer ik meestal even te gaan sporten in de lokale sportschool in Saint-Genis-Pouilly, op ongeveer 5 minuten lopen van waar ik woon. Aangezien de werkdagen bij CERN behoorlijk intensief kunnen zijn, is dit een moment om even afstand te nemen van het werk. Als ik thuiskom, word ik meestal begroet door enkele van mijn vijf huisgenoten, die allemaal ook bij CERN werken. Ze zijn altijd in voor een praatje en af en toe een biertje.

De omgeving hier is prachtig. Op een heldere dag kan ik de Mont Blanc vanaf mijn deuropening zien. Met het Meer van Genève in het noorden, de Alpen in het oosten en de Jura in het westen, is Genève omgeven door prachtige natuur. In het weekend probeer ik dan ook om eropuit te trekken om pittoreske steden te bezoeken of te hiken. Klimmen en boulderen zijn hier dan ook erg populair. Helaas vertrek ik net te vroeg om het skiseizoen nog mee te maken.

Ik ben super blij dat ik deze stage bij CERN heb weten te bemachtigen en raad het dan ook van harte aan. Bij CERN zijn er talloze stagekansen, afstudeerprojecten of zelfs PhD mogelijkheden. Uiteindelijk is het belangrijk dat je naar een plek gaat die anders is dan je gewend bent en dat je openstaat voor nieuwe ervaringen. Ik heb dan ook geleerd om ja te zeggen tegen de meeste leuke activiteiten, wat vooral belangrijk is aan het begin van je stage. Op die manier beleef je een geweldige tijd, ongeacht waar je naartoe gaat!

Deel dit artikel