En hoe is het in München?

Servus! Op exchange gaan bij onze buren in het oosten lijkt wellicht niet zo uitdagend als in een land verder weg, maar niets is minder waar. München is een zeer bruisende stad met een rijke cultuur, bierfeesten en veel natuur. Er is elke dag wel een activiteit of iets te beleven in de stad, relaxen naast de rivier Isar of in de Englisher Garten - en dat is niet altijd bierdrinken.

door
foto Margot Vergeest

Ik heb gekozen voor de TUM (Technische Universität München), omdat de universiteit goed aangeschreven staat en München een leuke studentenstad is. Hier studeer ik aan de faculteit Management & Technology in de richting van leiderschap en strategie in digitalisatie.

Begin april heb ik deelgenomen aan het introductieprogramma Party Animals georganiseerd door ESN TUMi (het oriëntatie- en ondersteuningsprogramma voor internationale studenten), waar we met 200 studenten in acht verschillende teams zaten. Het programma had heel diverse activiteiten en bevatte zelfs een overnachting in de Alpen. Tijdens de introweek heb ik veel mensen ontmoet uit veel verschillende landen binnen en buiten Europa. Ze studeren aan verschillende faculteiten, maar toch hebben we onbewust overlappende vakken. Dit is erg gezellig en we studeren ook veel samen.

München bevindt zich dicht bij de Alpen, waardoor je allemaal mooie tochten kunt maken. Ik vind het leuk om te gaan hiken en de natuur te verkennen. Verder ga ik graag naar bierfeesten. Die feesten bevestigen wel beetje het stereotiepe beeld van Duitsland: liters bier en curryworst. Echter, vind ik de bierfeesten echt ontzettend leuk en de gezongen liederen maken de sfeer. Met mijn vrienden gaan we regelmatig in klederdracht ernaartoe.

Verder wil ik nog meegeven, mocht je geïnteresseerd zijn in een exchange in München, dat de semesters hier anders lopen. Het zomersemester loopt van april tot september en het wintersemester van oktober tot maart. Dit geeft wel veel mogelijkheden om te gaan hiken en in de winter te gaan skiën. Ook werkt het inschrijven voor vakken compleet anders dan in Nederland, want je schrijft je voor ongeveer tien vakken in voordat het semester start. Kort voor de start van het semester worden pas de tijden en locaties bekend en zie je of je geaccepteerd bent in het vak. Het kan dus zijn dat je niet toegelaten wordt tot bepaalde vakken.

Kortom, Munchen is een heerlijke stad om een semester in te verblijven. De stad biedt veel mogelijkheden en de TUM is zeker aan te raden.

Deel dit artikel