Solar Team Eindhoven gaat een off-road auto bouwen

Eind juli zal de nieuwe zonnewagen Stella Terra schitteren in het Marokkaanse Atlasgebergte en in de Sahara. Dat is in ieder geval waar Wisse Bos, teammanager van het Solar Team Eindhoven (STE), zijn zinnen op gezet heeft. “Met deze off-road auto hopen we straks letterlijk verder te kunnen gaan waar het laatste team in 2021 met de camper Stella Vita is gestopt; in het Spaanse Tarifa. Vandaar willen we de oversteek maken naar Afrika.” Maar eerst moet dus een robuuste én aerodynamische auto gebouwd worden. Deze middag werd het concept gepresenteerd aan de partners.

door
afbeelding Solar Team Eindhoven

Ook bij de Stella Terra wordt de energie opgewekt via zonnepanelen op het dak. Volgens Wisse Bos leveren die niet alleen voldoende energie om mee te kunnen rijden, maar ook om van te kunnen leven. “Echt volledig off the grid”, aldus een enthousiaste Bos. “De door de auto opgewekte elektriciteit wordt dadelijk ook gebruikt om mee te koken en om apparaten zoals een telefoon of camera mee op te laden. Het moet de gebruiker van de Stella Terra compleet onafhankelijk maken van de infrastructuur, zowel als het gaat om het wegennet als om oplaadpunten.”

Baksteen op wielen

De uitdaging voor de 22 teamleden van Solar Team Eindhoven (STE) ligt erin om robuustheid en aerodynamica te combineren. “Het moet zeker geen baksteen op wielen worden”, waarschuwt Bos. “Veel mensen hebben bij een off-road auto het beeld van een wat lompe grote wagen, maar wij kijken daar met een nieuwe blik naar. Onze auto moet zijn opgewassen tegen de zware omstandigheden van het off-road rijden, maar ook efficiënt en licht genoeg blijven om door de zon te worden aangedreven.”

Het plan om weer deel te nemen aan de World Solar Challenge in Australië, die dit jaar in oktober wordt gehouden, werd volgens Bos al snel overboord gezet. Bos: “Door corona kon de editie in 2021 geen doorgang vinden en haalde STE toen het wereldnieuws door de camper Stella Vita te bouwen en daarmee op zonne-energie naar Tarifa in Zuid-Spanje te reizen."

Het huidige team was weer benaderd door de organisatoren van WSC om deel te nemen aan de race van dit jaar. "Maar", zegt Bos, "de vier edities daarvoor in de Cruiserklasse zijn toen gewonnen door de teams van STE en daarmee hadden we wel laten zien wat mogelijk is. We willen met de Stella Terra weer een stapje verder gaan, want the best way to predict the future is to make it. Dat willen we eind juli dus aan de wereld laten zien in Marokko. We hopen dat we daar kunnen gaan rijden op diverse terreinen, zoals in natte gebieden, door het Atlasgebergte en uiteindelijk komen we uit in de Sahara. Allemaal verschillende omstandigheden, waarin de auto moet kunnen presteren. Overigens moet hij ook op de gewone weg uit de voeten kunnen. En dat allemaal met de energie die de auto zelf opwekt.” 

De partnerbedrijven zijn volgens Bos ook enthousiast over het nieuwe project, waar het team volgende week aan gaat bouwen. Bos: “Ook onze partners zijn zeer benieuwd naar de innovaties waar we mee komen en hoe we bepaalde uitdagingen gaan aanpakken. Als het lukt om met de auto die tour te gaan maken in Marokko - daar moeten we nog even een slag voor om de arm houden - en die expeditie er na zo’n twee á drie weken opzit, is het idee om met de Stella Terra vanuit Zuid-Spanje weer terug te rijden naar Eindhoven en op de terugweg de auto onder de aandacht brengen." 

Deel dit artikel