Stella Era is dicht bij vierde winst in Australië

Zonneauto Stella Era is vandaag over de finish gekomen van de World Solar Challenge, met de hoogste efficiëntiescore (111.7). Solar Team Eindhoven is daarmee hard op weg om voor de vierde keer wereldkampioen te worden in de klasse voor personenauto’s (de Cruiser Class). Het team heeft een flinke voorsprong, maar weet pas zondag, na de jurybeoordeling over de praktische toepasbaarheid, of het de wereldtitel mee naar huis mag nemen.

door
foto Bart van Overbeeke

De Eindhovense auto is de enige Nederlandse auto in de ‘Cruiser Class’. Op de route, van meer dan 3000 kilometer van noord- naar zuid-Australië, was vooral de harde wind een flinke uitdaging. De vierpersoons auto van Solar Team Eindhoven kon daardoor soms niet met volledige bezetting rijden, waardoor ze geduchte concurrentie kreeg van de tweepersoons wagens. Want rijden met meer passagiers, levert extra punten op.

In tegenstelling tot voorgaande edities mochten de teams slechts tweemaal onderweg hun zonneauto opladen aan een normale laadpaal, waardoor de langste etappe op één batterijlading 1200 kilometer was. Slechts twee auto’s waren op tijd bij de controlepost, waaronder de Eindhovense, waardoor ze een straftijd wisten te ontlopen. De uiteindelijke efficiëntie-score werd bepaald door het aantal personen-kilometers en de hoeveelheid verbruikte energie. 

Ontzettend trots


Carijn Mulder, teammanager: “Ik ben ontzettend trots op het team en onze auto. Door een flink aantal tegenslagen was het in de laatste weken spannend of we de lange etappes überhaupt zouden kunnen uitrijden. Het team is tot het laatste moment gefocust geweest en zal ook zaterdag nog laten zien wat Stella Era in huis heeft.”

Zaterdag worden de teams beoordeeld op het comfort en de innovaties van hun zonnewagen. “Stella Era is niet enkel voor de World Solar Challenge gebouwd, maar vooral met het doel om een auto te ontwikkelen die écht het maximale uit de zon haalt. We hebben er vertrouwen in dat Stella Era, als zelfrijdende laadpaal, ook hier een goede score gaat halen.” aldus Carijn.

Solar Team Eindhoven, dat sinds 2012 bestaat, heeft inmiddels geleid tot een serieuze spin-off: het bedrijf Lightyear, dat een elektrische auto bouwt met geintegreerde zonnepanelen.

De winnaar wordt zondag bekend gemaakt, tijdens de prijsuitreiking, die duurt van 11.00 uur tot 14.00 uur. Dus uiterlijk om 14.00 uur Nederlandse tijd weet het team of ze voor de vierde keer de wereldtitel mee naar huis gaat nemen.

Klik hier voor meer beelden van de race en de sfeer na de finish.

Deel dit artikel