En hoe is het in Wellington?

Halverwege februari kon ik eindelijk een semester in het buitenland gaan studeren, in Wellington in Nieuw-Zeeland. Hoewel het avontuur pas net is begonnen, is het tot nu toe geweldig verlopen. Ik ervaar nu voor het eerst hoe het is om een international te zijn. En gelukkig is in dit land vriendelijkheid de norm.

door
foto in the middle Gijs Ebbers

Wanneer mensen mij vragen waarom ik hier heen wilde, probeer ik daar meestal iets op te antwoorden als: “waarom zou je niet naar de andere kant van de wereld willen!” Natuurlijk, studeren in het buitenland is goed voor je studie, je leert veel en ja, je moet ook hier wel studeren, maar er zijn ook zoveel nieuwe mogelijkheden. Aangezien ik hier als Nederlander ben, is het mij eerste ervaring hoe het is om een international te zijn.

Het verschilt nogal met een ‘lokale’ student zijn: omdat alles nieuw is, voel je je een beetje uit je element aan het begin. Gelukkig zijn er veel andere internationale studenten die in hetzelfde schuitje zitten en ook proberen hun plekje te vinden, nieuwe vrienden te maken en het land te zien. Het helpt ook dat in Nieuw-Zeeland vriendelijkheid de norm is: alle Kiwis (Nieuw-Zeelanders) groeten de buschauffeur, vragen proactief of ze je kunnen helpen en zijn geïnteresseerd. Hierdoor vraag je je af of zij nou zo vriendelijk zijn, of dat Nederlanders zo bot en gesloten zijn…

Nog iets wat opvalt is dat het universiteitsleven hier heel anders georganiseerd is. Nee, het is niet beter dan de TU/e (matige organisatie lijkt een globale norm te zijn), maar het onderwijs en studentenleven is wel anders. Het is hier bijvoorbeeld heel normaal om eerst te gaan werken na je bachelor en dan pas aan een master te beginnen, wat leidt tot een leuke mix in de collegebanken met 20-jarigen en mensen die hun ouders kunnen zijn.

Studenten- of studieverenigingen bestaan hier ook niet echt, maar er zijn wel een hoop sport- en cultuurverenigingen waar je lid van kan worden. Ik ben bij de zeil- en de hiking-verenigingen gegaan.

Wellington is de hoofdstad en ligt heel centraal in Nieuw-Zeeland, erg handig als je het land wilt zien. En er is veel om te zien hier! Omdat het zo afgelegen is, heeft de natuur zich heel zelfstandig ontwikkeld. Er zijn geen grote endemische (nergens anders voorkomende) zoogdieren bijvoorbeeld. Wel zie je vulkanische activiteit, oerbossen, bergen en eindeloos veel kust. Dit wordt ook supergoed onderhouden (de Kiwis zijn er nogal trots op) en het is gemakkelijk te verkennen. Dus dat is wat ik aan het doen ben tussen de studie door, met de nieuwe kennissen van hier.

Deel dit artikel