En hoe is het in Singapore?

Singapore, het tropische stadstaatje in Zuidoost-Azië. Voor de afronding van mijn master Biomedical Engineering ben ik hier voor drieënhalve maand neergestreken om stage te lopen. Deze hypermoderne, multiculturele, extreem schone stad is in weinig opzichten te vergelijken met Eindhoven, maar dat maakt voor mij de ervaring des te leuker en interessanter.

door
foto Ayush

Waar er in Eindhoven in maart nog sneeuw viel, ligt de gemiddelde temperatuur in Singapore gedurende het hele jaar rond de 31 graden Celsius; een groter contrast kan bijna niet. Tel daar de vele zonuren bij op en het zomergevoel is compleet. Als je net als ik hier in de winter aankomt kan dit even acclimatiseren zijn, maar gelukkig is er letterlijk overal airco aanwezig voor als de hitte je teveel wordt.

Wonen en werken in Singapore is, zoals verwacht (en gehoopt), nogal anders dan Eindhoven. Niemand neemt hier als diner een AVG’tje om zes uur ’s avonds, zoals het een degelijke Nederlander betaamt. Mensen eten hier namelijk een stuk later en vooral buiten de deur. In een van de vele hawker centers, een soort openluchtmarkten met tientallen kleine kraampjes, kun je namelijk voor een paar euro heerlijk eten. Wat wel een dingetje is om rekening mee te houden; alcohol is hier stevig aan de prijs. Dus een biertje voor twee euro is er niet bij.

Ook qua vervoer zijn de verschillen groot, er wordt natuurlijk een stuk minder gefietst en in plaats daarvan gebruiken mensen massaal de metro. Deze is super modern en rijdt naar alle hoeken van de stad, met op sommige lijnen zelfs elke minuut een trein. Hiermee bereik je in een mum van tijd alle verschillende wijken die hier te vinden zijn, zoals Chinatown, Little India en Marina Bay. Als je van wolkenkrabbers en moderne architectuur houdt, is die laatstgenoemde wijk zeker de place-to-be.

Wat in Singapore vooral duur is, is woonruimte. Verwacht gerust huurprijzen van boven de 900 euro per maand voor een klein kamertje. Wat hierbij wel een voordeel is, is dat veel appartementencomplexen een eigen zwembad en/of gym hebben. Zelf woon ik in een superschoon en modern appartement, wat ik deel met leeftijdsgenoten uit Singapore, India, Zwitserland en Frankrijk. Met hen verken ik veel van het land en onderneem ik tripjes.

Mijn stage loop ik bij het Mechanobiology Institute (MBI) in het lab van Jennifer Young. Het MBI is deel van de National University of Singapore en bevindt zich dan ook op de campus. Ik doe onderzoek naar de invloed van de stijfheid en vorm van een hydrogel op de ontwikkeling van borstkankercellen.

Het lab van MBI is verdeeld over twee verdiepingen (9 en 10, een mooi uitzicht dus!) waar meerdere onderzoeksgroepen werken. Het team van Young is erg hecht, zo zijn we als uitje gaan schaatsen, lopen we wekelijks samen hard en hebben we onlangs het tweejarig jubileum gevierd. Verder heb ik erg veel vrijheid bij het indelen van mijn dagen, omdat het ook belangrijk wordt gevonden dat ik de ruimte en tijd heb om van Singapore te kunnen genieten.

Als activiteiten naast het stagelopen zijn er enorm veel dingen te doen: trails lopen in de jungle, zwemmen bij idyllische stranden, of een van de vele indrukwekkende gebouwen, tempels of musea bezoeken. Het mooie aan Singapore is dat dit allemaal binnen een uurtje te bereiken is.

Verder staat Singapore natuurlijk bekend als internationale hub, waardoor je in een (lang) weekend voor relatief weinig geld landen zoals Indonesië, Maleisië en Vietnam kan bezoeken.

Deel dit artikel