Boete dreigt voor TU/e na niet doorgaan benoeming hoogleraar
De TU/e hangt een torenhoge boete boven het hoofd voor discriminatie na het niet doorgaan van de benoeming tot hoogleraar van een Brit van Iraanse afkomst. De universiteit betreurt de gang van zaken, maar ontkent dat het gaat om discriminatie.
M. Kashani, destijds werkzaam als bouwkundige aan de universiteit van Southampton, krijgt in 2023 van de TU/e te horen dat hij een aanstelling krijgt als hoogleraar bij de faculteit Bouwkunde. De Brit was in de veronderstelling dat zijn benoeming een feit was tot het College van Bestuur, die zijn benoeming formeel nog moet goedkeuren, deze alsnog niet door laat gaan. Kashani vindt dat er sprake is van discriminatie vanwege zijn Iraanse afkomst.
De TU/e benadrukt dat er geen sprake is van discriminatie. “Zoals zonder onderbouwing is betoogd door de advocaat van de sollicitant”, aldus een woordvoerder. Maar de rechter vindt dat juist de universiteit niet goed heeft onderbouwd waarom ze heeft afgezien van de aanstelling. "Dat is lastig om aan te tonen", aldus de woordvoerder. "Omdat de stukken die de universiteit kunnen ontlasten conform regelement niet openbaar zijn."
De TU/e erkent en betreurt wel dat de indruk is gewekt dat de arbeidsovereenkomst zo goed als rond was, en heeft daarom eerder een aanbod gedaan voor een schikking. Dat bedrag is afgewezen. De tegenpartij heeft een bedrag van 100.000 euro geëist.
Verlegenheid
De rechtszaak brengt de universiteit en in het bijzonder de faculteit Bouwkunde in verlegenheid. De faculteit komt nog maar net uit een vertrouwenscrisis. In hetzelfde jaar als Kashani solliciteert naar het hoogleraarschap stappen drie hoogleraren op na een vertrouwensbreuk. De faculteit had nog maar net de weg vooruit gevonden. Op vragen van Cursor over de rechtszaak gaat de TU/e zeer beperkt in.
“Deze zaak gaat om personeelswerving en we zijn daarin om goede redenen gebonden aan privacy”, laat de woordvoerder weten. Wel zegt hij dat de universiteit sterk waakt voor enige vorm van discriminatie. Daarbij wijst hij op de ‘zeer internationale gemeenschap’ van de TU/e. “Met medewerkers uit 92 landen, waarvan meer dan 130 uit Iran. Die diversiteit en verbondenheid met de wereld is van grote toegevoegde waarde voor de kwaliteit van wetenschap en onderwijs.”
De universiteit gaat bekijken hoe ze een voorval als met Kashani in de toekomst kan voorkomen. "Ook bij de TU/e wordt door mensen wel eens een fout gemaakt", zegt de woordvoerder. "Dat vinden we uiteraard buitengewoon vervelend, zeker als het gaat om een sollicitatieprocedure. We gaan nu goed kijken wat we moeten aanpassen om deze foutkans verder te minimaliseren." De rechter doet op 15 mei uitspraak.
Dit bericht is voor het laatst geupdatet op vrijdag 18 april om 12:50 uur.
Discussie