Aero showt Battery-Swap in innoSpace
Pakketvervoer met elektrische drones komt een stapje dichterbij. Aero Team Eindhoven is nu zo ver dat ze een werkend prototype van een zelfgebouwde batterijwisselaar kan tonen aan publiek. Het is Aero’s toekomstdroom dat het wisselen van een lege batterij voor een volle - al vliegend - op drones gaat gebeuren. Vanaf vrijdag kan het op de begane grond van TU/e innovation Space.
Aero’s missie is om drones in te zetten bij de bezorging van bestelde pakketjes, en dan vooral bij het laatste stukje tussen distributiecentrum en woonhuis. Er zijn veel voordelen boven vervoer over wegen, maar de batterijduur is nog een probleem. Het herladen van batterijen duurt te lang en daarom wil het studententeam de batterijen gaan wisselen in de lucht, want juist opstijgen kost veel energie. Team Aero wil 's werelds eerste in-air battery-swap system ontwikkelen, voor oneindige vlieguren.
Tenminste, dat is de einddroom van het studententeam. Sinds 2022 werken elk collegejaar andere studenten deeltijds aan dit project. Elk bestuur maakt een eigen doel. Het team van Ivan Vincze, Electrical Engineeringstudent en huidig teamleider van Aero, richt zich op het Battery-Swap Mechanism. “We realiseren ons dat de TU/e vooral goed is in control systems en robotica, en niet zozeer in luchtvaart. Er zijn goede drones te koop en we willen het wiel niet opnieuw uitvinden”, zegt Vincze. De Hongaar weet dat het minder makkelijk is een geschikte batterijwisselaar te vinden. “Die zijn er wel, maar die zijn zijdelings naast elkaar gelokaliseerd. Dat is qua evenwicht in de lucht erg onhandig. Wij willen de batterijen boven elkaar voor een stabiel massamiddelpunt.”
Daarom focust Aero zich dit jaar op het dockingsysteem en de regeltechniek. “Het is belangrijk dat de twee drones goed naast elkaar vliegen voordat ze zich aan elkaar vastklampen. En het ontkoppelen van de volle en de lege batterij is ook een moeilijk proces dat we moeten regelen.” De teamleider is zichtbaar trots op alle teamleden. “Ik vind het indrukwekkend dat we deze versie van de batterijwisselaar hebben kunnen ontwikkelen. We zijn gewoon studenten en geen senior engineers.”
In Momentum sleutelen elke maandag zo’n twintig engineers van Team Aero aan de aangeschafte drones en het batterijwisselmechanisme. De meesten zijn parttimelid en moeten ernaast ook nog vakken halen. Het tonen van een werkend prototype in innoSpace is weer een stap in het lange proces voor de droom werkelijkheid is.
Discussie