door

Bijna klaar

16/06/2022

Er komt een moment dat je de laatste onderdelen van je studie aan het afronden bent. Doorgaans zijn dat je afstudeerproject en stage. Dit kan een spannende tijd zijn, omdat aan de horizon een nieuwe stap gloort. Je leven gaat veranderen. Je gaat binnenkort werken en langzaamaan verlaat je het studentenleven.

Toen ik begin september 2021 begon aan het laatste jaar van mijn master, moest ik er niet aan denken om het studentenleven achter me te laten. De coronapandemie begon net af te nemen en het leven zoals we dat kennen startte weer op. Ik had zin om weer fysiek op de universiteit te zijn, naar feestjes te gaan.

Het afgelopen jaar heb ik besteed aan mijn afstudeerproject en dit heb ik, wanneer jullie dit lezen, afgerond. Na de zomer begin ik aan een stage als laatste onderdeel van mijn studie. En daarna: het werkende leven in! Aan het begin van het jaar had ik nog geen beeld van wat ik nu precies zocht in een stage. Ik zag het ook nog niet voor me dat ik op den duur mijn studentenhuis zou gaan verlaten en zou gaan werken. Het idee dat ik mijn vrienden minder zou gaan zien, kwam als zeer onwennig over.

Veel medestudenten die ik sprak, stonden hier hetzelfde in. Verandering maakt je onwennig. Maar naarmate het jaar vorderde, merkte ik dat ik steeds meer zin kreeg in een nieuwe uitdaging. Ik had het gevoel dat ik klaar was op de TU/e, ik heb eruit gehaald wat erin zit. Om mezelf verder te ontwikkelen is een nieuwe stap nodig. Vrienden van me maken of maakten allemaal een soortgelijk proces door. Door er met elkaar over te praten, werd de stap steeds minder onwennig.

Nu ben ik op een punt dat ik de toekomst met open armen tegemoet treed. Door het jaar heen heb ik ook een steeds concreter beeld gekregen van wat ik precies zoek in werk. Het vooruitzicht dat er een nieuwe stap komt waar ik veel uit zal gaan halen, geeft me extra energie.

Daarom wil ik graag het volgende meegeven aan alle studenten die gaan beginnen met de laatste fase van hun studie: het komt allemaal goed! Investeer voldoende tijd in het nadenken over wat je wil gaan doen na je studie. Praat erover met vrienden. Behoud een open blik op de wereld; er is zo veel meer dan de TU/e. Dan zullen alle puzzelstukjes mooi op hun plek vallen!

Deel dit artikel