door

De weg kwijt

15/10/2019

Ik had gehoopt dat onze campus er na de renovatie van Atlas eindelijk minder als een bouwplaats uit zou zien. Helaas lijkt het erop dat we overal gaten graven.

Omdat de TU/e zich tijdens MomenTUm aan de wereld presenteerde en een bouwplaats niet erg representatief is, hadden we blijkbaar besloten het zicht hierop te ontnemen met grote doeken. En de eerste wegwijzers bleken, geheel in stijl van de TU/e, in volledige genderbalans te zijn.

Vooral de doeken van Hurkmans Groep met daarop Ilse en Stefan waren prachtig. Ilse verkeerde overduidelijk in een gender identiteitscrisis en Stefan was liever Ilse geweest. Ik dacht dat dit doelbewust was, maar twee weken later waren de doeken vervangen.

De TU/e is niet goed in het maken van bewegwijzering. Waar onze nationale luchthaven Schiphol voorop loopt als het gaat om het plaatsen van wegwijzers richting alles en overal, is de TU/e vaak niet eens in staat de meest basale dingen uit te leggen. Soms worden afspraken gepland in STZ of STN omdat mensen weigeren de juiste namen van gebouwen te gebruiken. Probeer die kamers maar eens te vinden als je hier de afgelopen vijftien jaar niet bent geweest. En soms wijzen pijlen simpelweg de verkeerde kant op, of tart de ruimtenummering elke logica.

Andere bordjes zijn vaak onbegrijpelijk ingewikkeld. Zoals die in de toiletten van MetaForum waarbij duidelijk staat aangegeven dat de ronde groene knop 'geen lichtknop' is. Dat is nogal logisch, gezien het feit dat alles in het gebouw gereguleerd wordt via beweging of de thermostaat. Maar het bordje geeft niet aan wat de functie van de knop dan wél is. Er is mij verteld dat het een alarmknop is, en ik heb vaak de neiging gehad om de knop in te drukken.

En dan is er nog een categorie bordjes die consequent genegeerd worden, zoals bijvoorbeeld de ‘verboden te roken’-bordjes in de markthal van Metaforum. Er is echter één categorie bordjes die we blijkbaar weigeren te plaatsen, terwijl dat wel zou moeten.

Ik hoorde onlangs dat de speelplaats van ons kinderdagverblijf al maanden gesloten is (waardoor de kinderen de hele dag binnen moeten blijven) omdat de bewoners van Luna hun sigaretten uit het raam gooien, bovenop de kinderen. Serieus? Hebben we daar echt een bordje voor nodig? Ik stel voor dat we er eentje van twee bij vier meter maken en plaatsen in elke kamer die uitkijkt op het kinderdagverblijf.

Deel dit artikel