door

Weg met de bladblazers

04/04/2019

Het was maandag 1 april. En hoewel er een aantal goede grappen voorbij kwamen, waren er ook minder geslaagde grappen. Dit leidde thuis tot de discussie met mijn zoon over wat nu een goede grap is. En hoewel die discussie nog loopt (hij wat boos omdat hij in de grap van zijn school was getrapt) heb ik de afgelopen tijd een aantal zaken gezien op de TU/e die eigenlijk best een 1-april grap hadden kunnen zijn.

Wat te denken bijvoorbeeld van de verlichting in Atlas. Daar is 'Smart Energysaving Lighting' toegepast. Ik weet niet precies wat daarmee wordt bedoeld, maar als ik tussen 7.00 en 7.30 uur de campus op kom is de bovenbouw van MetaForum meestal nog in duisternis gehuld, terwijl Atlas is verlicht als een kerstboom. Of begint iedereen daar echt zo vroeg, zodat men dan de favoriete flexplek kan bezetten en er nog plaats is voor de auto op het parkeerterrein?

Ook begin maart, een week of drie voor 1 april, heb ik al bijzonder moeten lachen. Terwijl de eerste storm van 2019 over de campus raasde en zelfs de reclameborden omver gingen stond een dappere bladblazer de blaadjes uit de Markthal te blazen. Vanaf de zevende verdieping was het een prachtig gezicht. De wind blies meer blaadjes achter de bladblazer naar binnen dan hij naar buiten kreeg. Als het 1 april was geweest hadden de bladblazers de opdracht niet serieus genomen.

Nog los van de herrie zijn bladblazers niet bepaald een toonbeeld van duurzaamheid. Met ronkende tweetakt motortjes wordt de Markthal (ook bekend als de asbak van MetaForum) ontdaan van blaadjes en peuken en gevuld met uitlaatgassen. Ik stel voor dat we alle bladblazers per direct de deur uit doen en duurzame bezems aanschaffen. Als we handen tekort komen om te vegen zie ik wel een oplossing. Te laat voor je tentamen: schoolplein vegen. Te laat je opdracht ingeleverd: schoolplein vegen. Net als op de middelbare school.

PS. Een goede 1-april grap is er een waar mensen intrappen zonder twijfels. Zodra er twijfels geuit worden is de grap niet geslaagd. Zo waren de zijwieltjes voor studenten dus geen goede grap. En ook de grap van het Haga Lyceum sloeg de plank volledig mis.

Deel dit artikel