door

Onopgemerkte kansen

30/06/2025

Het komt niet vaak voor dat je deelneemt aan iets dat de manier waarop je naar je studie, je carrière en jezelf kijkt daadwerkelijk verandert. Dat is wat er gebeurde toen student Lii Schmidt bij de Young Entrepreneurs kwam. Het enige waar ze spijt van heeft, is dat ze hier niet eerder van op de hoogte was, betoogt ze in deze column.

Ik was gefocust op het afronden van mijn studie, het halen van deadlines en proberen naar die saaie, typische netwerkevenementen te gaan waar iedereen naartoe moet. Ik was niet actief op zoek gegaan naar ondernemerschapsevenementen – niet omdat ik niet geïnteresseerd was, maar omdat ik me niet realiseerde hoe toegankelijk en impactvol zo'n ervaring kan zijn. Het was door een gesprek met een vriend, bijna per ongeluk, dat ik over het programma hoorde. Ik schreef me in uit nieuwsgierigheid, niet wetende dat het zou leiden tot een van de leukste weken van mijn uni-jaren.

Wat het programma anders maakte, was het tempo, de mensen en het resultaat. Een intense week lang waren we niet alleen aan het leren, we waren vooral aan het bouwen, pitchen, falen en het opnieuw proberen. Het opnieuw proberen was een beetje de essentie. We werkten in diverse teams, ontwikkelden zakelijke ideeën vanaf nul en kregen echte feedback van echte ondernemers. De begeleiding die we kregen was gebaseerd op ervaring, niet alleen op theorie.

Vertrouwen

Ik ging niet alleen weg met vaardigheden, maar ook met vertrouwen. Vertrouwen dat ideeën kunnen uitgroeien tot actie, dat samenwerking belangrijker is dan perfectie, en dat onzekerheid niet iets is om te vermijden, maar om te verkennen. Een ding dat me is bijgebleven, is dat elk evenement wordt aangeprezen met "kom en ontmoet gelijkgestemde individuen", nou dit was het tegenovergestelde. Ik leerde zoveel mensen kennen uit zoveel verschillende disciplines dat het me hielp mijn horizon meer te verbreden dan al die andere evenementen bij elkaar.

Dit is precies het soort ervaring dat volgens mij meer TU/e-studenten zouden moeten hebben. Toch horen velen van ons er niet eens over de Young Entrepreneurs. Dat is een probleem. We besteden veel tijd aan het praten over het voorbereiden van studenten op 'de echte wereld', maar kansen zoals deze, die dat daadwerkelijk doen, blijven vaak onopgemerkt, tenzij je toevallig in de juiste kring zit of er toevallig op stuit. Waarom wordt iets dat zo'n impact heeft niet genoemd in onze cursussen, nieuwsbrieven of zelfs tijdens de eerstejaarsoriëntatie?

Brug slaan

De TU/e ondersteunt innovatie en ondernemerschap al via initiatieven als TU/e Innovation Space, maar we moeten een brug slaan tussen deze middelen en de alledaagse student. Een centraal platform met dergelijke mogelijkheden, korte introducties tijdens colleges of studentambassadeurs die hun ervaringen delen, kunnen een grote bijdrage leveren aan de bewustwording.

Als we studenten niet alleen willen voorbereiden om af te studeren, maar ook om te leiden, te innoveren en zich aan te passen in een snel veranderende wereld, dan moeten we meer doen dan content leveren. We moeten nieuwsgierigheid versterken. Voor mij deed de Summer School for Young Entrepreneurs precies dat. Ik wou dat ik het eerder had geweten.

Lii Schmidt is studentData Science aan de faculteit Wiskunde en Informatica. Ze schrijft deze column op persoonlijke titel.

 

 

Young Entrepreneurs 2025
Als jij denkt dat dit ook iets voor jou is – Young Entrepreneurs 2025 vindt dit jaar plaats van 11 tot en met 17 augustus in Tallinn.

Deel dit artikel