door

CLMN | Welkom Wageningen!

01/03/2016

Een progressief kijkend figuur met een bouwhelm op: Google noemt het de typische ‘ingenieur’. De eenduidigheid van het zoekresultaat lijkt onomstotelijk bewijs voor de plaats die bouwkunde inneemt als harde kern van de bètawetenschap, maar bovenal geeft het aan dat de maatschappij een stereotype herkent in de titel ‘ingenieur’.

Zo rondkijkend lijkt het er inderdaad op dat ingenieurs zich door een overmaat of tekort aan bepaalde aspecten kenmerken. Onze indruk van de populatie waarin wij verkeren wordt mogelijk lichtelijk bijgestuurd door statistieken over autisme in de regio, de Hello…world?-stripreeks en de dominante aanwezigheid van progressief kijkende figuren met bouwhelmen, maar desondanks hebben we wellicht een gegronder beeld van wat een ingenieur is dan wie dan ook.

Onder de TU-populaties lijken verder nog lichte verschillen te bestaan. De eerdergenoemde autisme-cijfers lijken het unieke pronkstuk te zijn van de TU/e, al is deze trots makkelijk behaald wanneer het onderzoek slechts Eindhoven, Haarlem en Utrecht beslaat. Delft onderscheidt zich door een iets corporalere invalshoek in het studentenleven en in Twente is het dan wat boerser. In andere woorden: same same, but (oh-so-slightly) different.

Wat dit alles betreft is onze nieuwe TUFederatie-genoot, de WUR, een curieuze. Opeens draagt de TU’er een safarihoed in plaats van een bouwhelm, slippers in plaats van wandelschoenen en is zij overtuigd veganist in plaats van hij die alle balletjes uit de kantine-soep vist. Een toevoeging aan de TU-gemeenschap die alle vooroordelen op de proef lijkt te stellen. Ik zeg welkom Wageningen; laten we gemiddeld normaal zijn!

Deel dit artikel