
Terugblik op het collegejaar: wat was er in het nieuws?
Van cyberaanval en protesten, tot Egberts verhuizing en de komst van de nieuwe bestuursvoorzitter
Het einde van het collegejaar is in zicht. De laatste tentamens zijn gemaakt, werkzaamheden afgerond. Wie in de zomermaanden toch doorwerkt of verder studeert, doet dat doorgaans in een lagere versnelling. Reden voor Cursor om terug te blikken: wat was er allemaal in het nieuws?
Het is ongetwijfeld de gebeurtenis met de grootste impact van afgelopen collegejaar. Dat de TU/e in januari wordt getroffen door een cyberaanval slaat in als een bom. Het netwerk wordt offline gehaald om erger te voorkomen. Dat duurt een week. Een periode van onzekerheid die het leven op de campus on hold zet. De gemeenschap houdt haar adem in.
Hoe moeten studenten nu hun tentamens voorbereiden? Sommigen blijven rustig, omdat ze nog zijn ingelogd in de digitale leeromgeving Canvas en dus overal bij kunnen. Bij anderen stijgt het stressniveau naar grote hoogte. De druk is extra groot voor studenten die hun eindproject aan het afronden zijn. Uiteindelijk wordt de tentamenweek een week uitgesteld.
Ransomwareaanval
Niet iedereen is daar blij mee. De week wordt namelijk ingehaald door in het volgende kwartiel de inhaalweek te schrappen. Docenten en andere medewerkers ervaren veel extra werk. En er zijn ook andere problemen, bijvoorbeeld vanwege geplande vakanties. Voor het universiteitsbestuur staan de studentenbelangen voorop en is dit het beste scenario.
De aanval loopt uiteindelijk ‘goed’ af. Uit een technisch rapport dat in mei verschijnt, blijkt dat de hackers vrijwel zeker geen data hebben gestolen toen ze een ransomwareaanval aan het voorbereiden waren. Net op tijd is het netwerk uit de lucht gehaald. Het rapport legt wel drie kwetsbaarheden bloot, die nu geheel zijn dichtgetimmerd.
De campus wordt niet alleen opgeschud door een cyberaanval van buitenaf. Kleine groepjes pro-Palestinademonstranten vragen gedurende het hele collegejaar, net als het jaar ervoor, met regelmaat aandacht voor het lot van de mensen in Gaza en de banden van de universiteit met Israël. De demonstratie tijdens de opening van het academisch jaar verloopt nog rustig.
Maar een protest tegen een lezing door een hoogleraar van een Israëlische universiteit loopt minder goed af: de spreker wordt door de beveiliging in veiligheid gebracht. Terwijl steeds meer universiteiten onder druk staan om de banden met Israël te verbreken, blijft het standpunt van de TU/e ongewijzigd. Volgens het bestuur is de universiteit geen politieke organisatie. Dit tot ongenoegen van de demonstranten. Begin juni besluit een drietal Atlas te bekladden met rode verf.
Banden met Israël
Bij andere universiteiten is er inmiddels wel beweging. Tien universiteiten hebben een commissie in het leven geroepen die internationale samenwerkingsverbanden moet toetsen. Vijf universiteiten hebben recent het standpunt aangepast. Geen enkele universiteit wil de banden met Israëlische partners geheel verbreken.
Dan maakt de TU/e een opvallende draai. Op 16 juni besluit de universiteit vanwege een groeiend onbehagen binnen de eigen organisatie de institutionele samenwerking met de Israëlische universiteit Technion te verbreken. Ook belooft ze vóór 15 juli een commissie in die gevoelige samenwerkingen gaat beoordelen. Sommigen halen opgelucht adem, maar voor de demonstranten is het onvoldoende.
Vijververhalen
Je zou bijna vergeten dat de campus ook een plek is waar mensen elkaar vinden. Vaak speelt de vijver daarin een centrale rol. Als in het voorjaar de eerste zonnestralen voor warmere dagen zorgen, duiken niet alleen studenten en medewerkers op, ook Egbert komt dan weer tevoorschijn. De meesten weten wel wie dat is, zo blijkt uit Cursor’s Question.
De bekendste karper van Eindhoven is begin mei verhuisd van de Atlas-vijver naar de Blauwe Loper. Hij kan daarbij rekenen op veel bekijks. Zijn bekendheid is zelfs aanleiding voor onze columnisten Annemarie van Malsen en Pieter Pauw om over hem te schrijven. Egbert haalt zelfs het regionale nieuws en het Jeugdjournaal.
Was hij nog voorzitter geweest, dan had hij het uitzicht vanuit zijn werkkamer in Atlas op de vijver met Egbert vast gemist. In april neemt collegevoorzitter Robert-Jan Smits afscheid van de TU/e. In een interview met Cursor blikt hij terug op de afgelopen zes jaar. Naar eigen zeggen heeft hij veel geleerd van zijn tijd aan de universiteit, zoals “de controle een beetje los te laten”.
Nieuwe voorzitter
Tijdens zijn laatste optreden pleit Smits voor transparantie en verbinding. Dat lijkt aan zijn opvolger Koen Janssen wel besteed. In zijn eerste interview met Cursor noemt hij zichzelf een verbindend leider. “Ik sta echt open voor feedback en interactief denken, want uiteindelijk moeten we samenwerken om de TU/e verder te laten groeien”, zegt de voormalige bestuurder van DSM en TNO.
In de maanden daarna legt Janssen heel wat afstanden af op de campus. Hij laat zich rondleiden door decanen, hoogleraren, onderzoekers en studenten. Zijn doel: focus aanbrengen om de universiteit naar de volgende fase te leiden. Dat gebeurt onder meer met het nieuwe instellingsplan: “We werken toe naar ‘One TU/e’”, zegt Janssen.
Buiten de campus is de nieuwe voorzitter in gesprek met partners in de Brainport. De TU/e moet namelijk alle zeilen bijzetten om de regio van voldoende semicontalent te voorzien. De universiteit wil het aantal masterstudenten aan vier faculteiten met zo'n 70 procent laten groeien. Een van die faculteiten is Mechanical Engineering.
De miljoenen aan overheidsgeld die hiervoor beschikbaar worden gesteld, staan in schril contrast met de overheidsbezuinigingen op het hoger onderwijs. In tegenstelling tot andere universiteiten, vallen bij de TU/e mede daardoor geen ontslagen. De Eindhovense universiteit is dan ook de laatste die op de zeepkist klimt tegen de maatregelen van het kabinet.
Wel worden studenten, onderzoekers en hoogleraren opgeschrikt door de komst van Trump. In een serie interviews delen zij hun zorgen. Beleggende studenten zijn echter niet van hun stuk te brengen door de Amerikaanse president.
Kamernood
Studenten maken zich ook zorgen over de krapte op de woningmarkt. Hoewel er wel studentenwoningen bijkomen, gaat het niet hard genoeg. De kamernood blijft de komende jaren onverminderd hoog. Kleine kans dat de nieuwe hoofdredacteur van Cursor daar verandering in kan brengen. Wel heeft ze de ambitie uitgesproken om met de redactie voorop te lopen in het nieuws.
Of dat gaat lukken, kom je alleen te weten als je Cursor ook na de zomer blijft volgen. Elke dag publiceert de redactie verse verhalen, en op vrijdag verstuurt ze de nieuwsbrief. Onderaan de homepage kun je je hiervoor inschrijven.
Discussie