diespace pipslab gaslab

Virtueel leven na de vleselijke dood

Een internetcommunity voor de overledenen, die mensen helpt het leven met een gerust hart achter zich te laten. Dat is ‘DieSpace 3.0’, dat centraal staat in de gelijknamige multimediavoorstelling van PIPS:lab. De show is donderdag 22 november te zien in het Gaslab op het TU/e-terrein.

PIPS:lab (‘leverancier van avontuurlijkheid’) is een Amsterdams collectief van kunstenaars, uitvinders en theatermakers. “Ze denken op een heel inventieve manier na over de maatschappij en over wat nieuwe technieken met ons als mensheid doen”, vertelt Corine Bolwerk van Studium Generale. “Ze zijn continu bezig de mogelijkheden te verkennen, de boel op te rekken. En hoewel PIPS:lab daarbij net een andere kant op fantaseert dan de gemiddelde TU/e’er, sluit wat ze doen wél mooi aan bij waar mensen aan onze universiteit mee bezig zijn.”

Eén van de thema’s waarop PIPS:lab zich heeft gestort, is een virtuele ontmoetingsruimte voor overledenen. Bolwerk: “Vijftien jaar terug waren er op de hele wereld maar een paar mensen die zich iets konden voorstellen bij een virtueel bestaan. Tegenwoordig hebben we, naast onze fysieke persoonlijkheid, bijna allemaal een soort fictieve persoonlijkheid. Waarom zou dat ophouden bij de grens tussen leven en dood? Waarom trekken we hier eigenlijk de de grens? En over welke ándere grenzen kunnen we ook nog nadenken?”.

Bolwerk, die ‘DieSpace’ zelf al zag in Amsterdam, spreekt van “een heel bijzondere voorstelling”. Het is een interactieve en multimediale muzikale show over voortleven na je dood, met de computer als mengpaneel voor muziek, theater, film, tekst en de nodige humor. “Het is enerzijds heel grappig, bizar en hypothetisch, maar aan de andere kant... waarom ook eigenlijk níet?”

Voor Bolwerk persoonlijk hoeft het trouwens niet zo nodig, een virtueel leven na de dood. “Ik vind het eigenlijk wel een prettig idee dat er een grens is en dat het ergens ophoudt. Vrijdag zag ik de film ‘Amour’, over aftakeling en over een ouder echtpaar dat vreselijk in de weer is met het eind van het leven. Als je dat ziet, heb je bijna niet meer zo’n zin om oud te worden.”

“Iedere rechtgeaarde TU/e’er” zou de voorstelling moeten gaan zien, vindt Bolwerk. “PIPS:lab laat je op een heel amusante manier nadenken over wat je met techniek kunt, op een andere manier dan techneuten hier doorgaans doen. Hun voorstellingen sudderen in je gedachten altijd nog een tijdje na, dat vind ik leuk.”

‘DieSpace’ staat of valt volgens Bolwerk bij het publiek, dat integraal deel uitmaakt van de voorstelling. Toeschouwers maken bij aanvang van de voorstelling een account aan, waarmee ze een actieve rol spelen in de show. De belangstelling valt tot dusver wat tegen, stelt de programmamaker teleurgesteld vast. Ze hoopt dan ook dat zich vandaag nog voldoende mensen aanmelden voor de voorstelling om deze te laten doorgaan.

De show (die in het Engels is) begint donderdagavond 22 november om 20.30 uur in het Gaslab.

Impressie van DieSpace 3.0

Deel dit artikel