STW-subsidie voor ‘proof-of-concept’

Technologiestichting STW komt met een nieuwe subsidie: Demonstrator. Onder deze naam gaat STW praktische demonstratiemodellen financieren die de commerciële mogelijkheden moeten laten zien van een nieuwe technologie. Voor een Demonstrator-project kan maximaal 150.000 euro worden aangevraagd. De eerste indienronde start op 3 december.

Met dit nieuwe ‘valorisatie-instrument’ wil STW onderzoekers de mogelijkheid bieden een stap verder gaan dan het aantonen van de werking van een technologische vinding (‘proof-of-principle’). Een Demonstrator-subsidie moet leiden tot een ‘proof-of-concept’ dat door het bedrijfsleven direct in gebruik genomen kan worden. Onderdeel van Demonstrator is dan ook een zogeheten transferplan om de technologie over te dragen aan commerciële partijen.

In tegenstelling tot de Valorisation Grants is Demonstrator puur bedoeld om een demonstratiemodel te ontwikkelen op basis van een specifieke technologie, zonder dat er sprake is van het opstarten van een bedrijf of inbreng van financiers of klanten uit het bedrijfsleven. De subsidie kan worden aangevraagd door hoogleraren en onderzoekers aan universiteiten, hogescholen en geselecteerde kennisinstellingen.

Deel dit artikel