En hoe is het in Sydney?

Om te beginnen: het gaat goed. Heerlijk om alle sneeuw in Nederland niet te hoeven meemaken. Eind januari heb ik Eindhoven namelijk verruild voor een exchange semester Architecture aan de oudste universiteit van Australië: The University of Sydney (USYD). Het warme weer, de vele stranden die Sydney rijk is, Sydney Opera House; opeens werd alle moeite beloond en stond ik middenin een metropool aan de andere kant van de wereld.

Voordat het werkelijkheid werd, moest eerst alles geregeld worden. Voor mij was de IELTS-test het moeilijkst; een Engels examen dat gehaald moet worden om überhaupt in aanmerking te komen voor een exchange plaats in Australië. Na vele uren studie en hulp was die uiteindelijk op zak en moesten alleen nog de verzekeringen, bankzaken, FEB-fonds, visum, huisvesting, tickets, inschrijving universiteit, portfolio, onderhuurder, afscheidsfeest en vele andere dingen geregeld worden. Het zijn wat kleinigheden die erbij komen...

Studeren aan de USYD verschilt niet veel van studeren aan de TU/e: ze werken met dezelfde opbouw met een project en vakken. Het project dat ik volg, gaat over studentenwoningen en duurzaamheid. Daarnaast volg ik twee vakken waarvan er een over druktechnieken gaat (ja, een kunstvak) en het andere vak gaat over cultureel erfgoed, iets waar Australië en de Australische architecten nog niet echt kaas van hebben gegeten. Het is leuk om te zien dat bij alle drie de onderdelen veel Nederlandse voorbeelden of Nederlandse architecten als referentie gebruikt worden.

Wat wél anders is, is het wonen in Sydney. Allereerst is Sydney meer dan vijftien keer zo groot als Eindhoven, erg heuvelachtig en fiets je als een doelwit tussen de auto’s op straten vergelijkbaar met de John F. Kennedylaan. Echte fietspaden kennen ze hier nog niet en de paden die er wél zijn, liggen op de meest rare plaatsen zoals langs snelwegen. Maar ook de cultuur is anders: minder stress, te laat komen en overdreven sorry zeggen. Gelukkig raak je hieraan snel gewend. En dan de regen; niemand heeft mij verteld dat het zoveel zou regenen in Sydney. Er vormen zich bij heftige regenval hele rivieren over de straten en sommige straten moeten dan zelfs afgesloten worden.

Ik ben nu tweeënhalve maand in Australië en heb nog zo’n vierenhalve maand te gaan. Gelukkig is het semester hier vier weken korter en loopt mijn semester ook nog eens twee weken eerder af dan normaal. Er blijft dus veel tijd over om te reizen. De eerste paar weken heb ik vooral gebruikt om Sydney en omstreken te verkennen. Daarnaast heb ik de hoogste berg van Australië beklommen, Melbourne bezocht en de Great Ocean Road gereden. Nu staat nog op de planning Nieuw Zeeland, de Eastcoast en wellicht nog andere bestemmingen.

Als conclusie kan ik trekken dat er aardig wat georganiseerd moet worden om hier terecht te komen, maar het is het meer dan waard. Dit verhaal is namelijk een heel korte versie van wat ik hier tot nu toe allemaal beleefd heb. Als je de mogelijkheid hebt om een exchange semesterEn hoe is het in Sydney? te doen, kan ik je één tip geven: twijfel niet en ga!

Deel dit artikel