Foto | Bart van Overbeeke

En ik vind | Schuld in de schoenen schuiven

Met veel plezier heb ik jullie special over het Bachelor College in de laatste Cursor gelezen. Ik was echter zéér ontstemd over het stukje ‘Bachelor College en Industrial Design’ op pagina 15. Hierin wordt de schuld van de teleurstelling van veel nieuwe ID-studenten in de schoenen van de voorlichting geschoven.

Ik ben zelf al sinds ik bij ID studeer (vanaf 2011) studievoorlichter en heb alle Open Dagen, Meeloopdagen en andere voorlichtingsmomenten in het jaar vóór het Bachelor College meegedraaid. Nooit hebben wij de scholieren voorgehouden dat zij bij ons ‘geen tentamens, geen colleges’ hebben. Wij hebben ze enkel ons onderwijsmodel uitgelegd zoals het op dat moment gold. Dat wij de scholieren weinig tot niets over het Bachelor College hebben kunnen vertellen, is omdat wij als voorlichters simpelweg tot op het laatste moment (mei) geen relevantie informatie hierover hebben ontvangen.

Binnen het voorlichtingsteam hebben wij niet de nadruk gelegd op de verschillen tussen ons model en dat van de andere studies aangezien wij alleen voorlichting geven over Industrial Design. Hierom zullen wij dus ook nooit een ‘geen tentamens, geen college’-systeem hebben voorgelegd. We hebben de scholieren juist aangegeven dat er een aantal wijzigingen zou plaatsvinden, zoals de toevoeging van TU/e-brede basisvakken, maar dat de invulling hiervan nog even op zich liet wachten.

Het is een feit dat een groot deel van de huidige eerstejaars ID-studenten in meer of mindere mate teleurgesteld is in de studie Industrial Design door de buitenproportionele werklading die het Bachelor College plots bovenop onze studenten gooide. Veel studenten hebben hierdoor minder aansluiting met ID en onze community. Dit heeft echter grotendeels met de inrichting van het Bachelor College zelf te maken, en niet met wat ze vooraf verteld is.

Als studievoorlichter die z'n uiterste best doet om mijn studie én de TU/e in het beste mogelijke daglicht te zetten en zoveel mogelijk scholieren geïnteresseerd te krijgen in Industrial Design ben ik erg geschrokken van het desbetreffende stukje op pagina 15 van de laatste Cursor. Ik heb hierover ook gesproken met mijn collega-voorlichters en ook zij voelen zich op een negatieve manier aangesproken. Het is erg jammer dat de heer Lemmens hardwerkende student-studievoorlichters de schuld in de schoenen schuift van het slecht aansluiten van het Bachelor College bij ID, als wij simpelweg niet tijdig geïnformeerd zijn over wat wij de scholieren moesten (en móchten) vertellen.

Deel dit artikel