Diederik de Boorder (links) en voormalig bondscoach Rob Robbers (rechts).

Voormalig bondscoach gaat Thêta trainen

De Eindhovense studentenroeivereniging Thêta en het Tilburgse Vidar (Tilburg University) gaan vanaf 1 april beide trainen onder voormalig bondscoach Diederik de Boorder. Hij trainde eerder de Nederlandse dames en junioren. De universiteiten ambiëren om studenten uit te laten komen op de Olympische Spelen 2016.

De voormalig bondscoach gaat de toproeiers zestien uur per week opleiden aan het topsportcentrum Regionaal Talenten Centrum (RTC) Brabant, dat onder de vlag staat van de Nederlandse roeibond. De ‘gemiddelde’ roeiers krijgen acht uur per week training. Bregje de Wildt, voorzitter van Thêta, stelt dat de vereniging ‘superblij’ is. “We hadden ons geen betere coach kunnen voorstellen.” 

De Boorder gaat bij de verenigingen een belangrijke rol spelen bij het creëren van talenten. “Ik heb ongelofelijk veel zin om Brabant en de universiteiten van Tilburg en Eindhoven nog beter op de roeikaart te zetten. Alle faciliteiten zijn hier voor handen. We gaan er een waanzinnig succes van maken!” Het is de intentie om de coach twee jaar te behouden. 

De TU/e ziet veel toegevoegde waarde in de samenwerking. Volgens rector Hans van Duijn wordt (top)sport zo ingezet om scholieren te motiveren voor een bètastudie. “We bieden bètastudenten met topsportambities een mooie kans. We zien meerwaarde in de zin van innovatie en kennisvalorisatie op het raakvlak van technologie en sport”, meldt Van Duijn. 

De Tilburg University geeft aan hiermee de volgende stap te zetten om studenten naar het allerhoogste niveau te brengen. Eerder werd er al een topaccommodatie aan de watersportbaan in Tilburg gerealiseerd. Daarnaast ondersteunt de universiteit topsporters met extra begeleiding, financiële ondersteuning en speciale onderwijsregelingen.

Deel dit artikel