En hoe is het in Stockholm?

Na drie jaar met een Zweedse vriend was de minor in het BMT-programma een perfecte gelegenheid om een tijdje in het mooie (maar koude) Zweden te zijn. Ik was er al vaak geweest, en met Stockholm was het liefde op het eerste gezicht. Ik was dus erg blij dat ik via een Erasmus-uitwisseling bij de Kungliga Tekniska Högskolan (Royal Institute of Technology) terecht kon.

Inmiddels is het eerste kwartiel achter de rug, en ben ik nu aan een project van zes weken in het Biotechnology lab begonnen. Het bevalt me daar erg goed, en de gym in het lab waar alle medewerkers gratis gebruik van mogen maken, is natuurlijk ook niet verkeerd.

De vakken die ik volg zijn erg interessant en de campus, die centraal in de stad ligt, is prachtig. Ik moest wel wennen aan de lange reistijd naar de universiteit, want ondanks dat het maar een paar kilometer is, duurt het met het openbaar vervoer een uur. Toen ik optimistisch aan mijn eerste fietstocht begon, werd al snel duidelijk dat Zweden niet zo plat is als Nederland.

In de afgelopen maanden heb ik veel Zweedse gehaktballetjes gegeten, veel rode houten huisjes en zelfs een paar elanden gezien! Ik heb het heel erg naar mijn zin in Zweden, maar een paar nadelen zijn er wel. Zo wordt het in november om half 4 donker en in december gaat de zon al om kwart voor drie onder. Ook kijk ik niet echt uit naar een winter met metershoge sneeuw en temperaturen ver onder het vriespunt.

Het studentenleven krijgt bovendien een heel andere invulling als je voor een alcoholische consumptie in een bar of café zeker zes tot tien euro kwijt bent. Maar wat mij betreft maken de vriendelijke Zweden en het mooie Stockholm dat helemaal goed!

Deel dit artikel