
- Student
- 05/09/2013
Wat is het voor een huis?
Zjem en Confiture bestaat uit een voor- en achterhuis. Er wonen zestien studenten van allerlei opleidingen, van de TU/e tot Fontys, tot de HAS en Universiteit Utrecht. De bewoners beschouwen zichzelf als één huis, maar hebben voor het gemak twee keukens en twee poetslijsten. Als iedereen thuis is, eten ze ook apart, maar de dinsdag voor de opening van het academisch jaar kookt Ruud van den Bosch (TU/e, Bouwkunde) voor wie maar zin heeft.
Hoe kom je erin?
Toevallig komen dezelfde avond twintig mensen langs die graag de kamer van Sara Dirkx (TU/e, Technische Bedrijfskunde) willen hebben. Zij gaat elders samenwonen. De twintig zijn geselecteerd uit het ruime aanbod van tweehonderd gegadigden. Waar letten ze op? ‘Als het een jongen is, is het handig dat hij kan voetballen, een meisje moet er -volgens de jongens- goed uitzien. “We willen graag een uitgaanstype, iemand die een niet te formeel verhaal houdt. En we kijken van te voren op Facebook.”
Wanneer vlieg je eruit?
Niemand vliegt eruit, maar wanneer je niet betrokken bent en meedoet met activiteiten, val je erbuiten en vertrek je vanzelf. Meedoen kun je met het kerstdiner, uitgaan, huisfeest, vakantie en eten.
Hoe wordt bepaald wie kookt?
Via eetlijst.nl geven bewoners aan of ze (E) eten of (K) koken. De lijst sluit om 17.00 uur en daarna kan de kok boodschappen doen. De kosten komen op een verrekenlijst. Daarop staat Wouter Daane (hbo-student lerarenopleiding natuurkunde in Tilburg) overigens 125 euro in de min. Hij zal binnenkort wel boodschappen gaan doen.
Wat staat er vanavond op het menu?
Verse sperzieboontjes, met krielaardappeltjes en champignons, en kipschnitzel.
Recept: Hollandse pot: vlees, aardappels, groente
Boodschappen:
200 gram boontjes per persoon
150 gram krielaardappeltjes per persoon
Champignons (of niet)
Een voorgegaarde kipschnitzel per persoon
Olie om in te bakken
Voorbereiding: zoek een grote kookpan en twee grote koekenpannen. Maak ze schoon. Snijd van de boontjes de steeltjes (de kromme eindjes kun je laten zitten, dat scheelt de helft van het werk). Snijd eventuele champignons in plakjes.
Het vuur aan!
Begin met de krieltjes. Bak ze in olie. Niet te snel omdraaien, pas als ze bruin zijn geworden.
Zet de boontjes in een pan met water en breng aan de kook. Het komt niet zo nauw, maar te lang koken is niet lekker. Wij van Cursor adviseren max 10 minuten. NB, het aan de kook brengen kan langer duren dan je denkt.
Tegelijk verhit je olie in de tweede koekenpan. Bak de kipschnitzels een kwartier en verdeel die tijd over de twee helften. De champignons kun je hier bij bakken, tussen de krieltjes leggen of in een derde pannetje bakken.
Eet smakelijk!

Wie is de baas in huis?
Niemand, maar Don Keijzers (TU/e, Werktuigbouwkunde) wil het graag zijn. Hij is al wel ‘controleur’ van de poetstaken. Daarbij mag hij boetes uitdelen voor wie zijn taak niet op tijd af heeft. En Ruud is gelukkig met het bezit van de sleutel van de drankkluis.
Wouter en Don hebben naast het vest met het huislogo dat iedereen heeft, zelf een bazentrui gekocht.
Belangrijkste huisregel?
Dat je je poetstaak binnen een week uitvoert. De keuken, of de wc, of de douche, of het glas wegbrengen en de kliko aan de straat zetten, voor iedereen is er wel een taakje. De rommel moet weg en het moet redelijk schoon. Dat is het hoogst haalbare.
Is er een lijfspreuk?
In de kroeg kan er zo maar iemand roepen: ‘Zjem en Confiture’. Dat is voor anderen het sein om te antwoorden met: ‘met ballen en allure!’.
Zijn er huisdieren?
Een kat, geen muizen. En laatst waren er 35 naaktslakken. Maar die konden opzouten!
Historisch moment?
Dat was toch wel de verkiezing tot studentenhuis van het jaar 2013 door Studentennet.nl. Ze wonnen 500 euro, te besteden in een elektronicawinkel. En een goed fornuis zou welkom zijn. Maar; op marktplaats is alles veel goedkoper.
Nog één ding
Zjem en Confiture heeft een eigen borrelkelder. Die is donker, laag, nat, stinkend naar schimmel. Maar ze komen er graag. Want het is er erg gezellig. Laatst waren er nog negen reünisten die contact zochten nadat het huis door de verkiezing veelvuldig in het nieuws kwam. “Dat ik hier ooit heb gewoond”, verzuchtten ze.







Wil jij ook met je huis in deze rubriek? Stuur ons dan een mailtje!
Smaakt dit artikel naar meer? In onze rubriek 'Aanschuiven bij' vind je alle verhalen tot nu toe.
Discussie