Foto | Bart van Overbeeke

Aanschuiven bij Villa Vlakbij in de Hoogstraat

Elke twee weken schuift Cursor aan tafel in een Eindhovens studentenhuis. De koks geven hun succesrecepten prijs en en passant leren we het huis, de gewoontes en bewoners kennen. Deze keer: Villa Vlakbij in de Hoogstraat.

Wat is dat voor een huis?
Villa Vlakbij in de Hoogstraat staat bekend als hét studentenhuis met de bierplank. Drie rijen planken met bierflesjes bedekken de muren van de smalle gang. De verzameling is zo’n zes jaar geleden begonnen door de eerste bewoners van het studentenhuis: vier bestuursleden van Thor. Omdat de enige gezamenlijke ruimte - de keuken - te klein is voor huisfeesten, organiseerden zij in plaats daarvan bieravonden. Daarop krijgen bewoners willekeurig speciaalbiertjes voorgezet die ze verplicht moeten opdrinken.

Wordt die traditie in ere gehouden?
Middenin de gang hangt het vijf A-4’tjes tellende Bierreglement met daarin onder meer rechten en plichten inzake de ‘bierplank-expansie’. Zo komt een flesje alleen op de plank als het in huis is leeggedronken. Inmiddels staan er zes- tot zevenhonderd unieke flesjes. Topstukken zijn de Westvleteren, de Blonde Snol en de Pimpelnees. De huidige bewoners organiseren zo’n vijf keer per jaar een bieravond waarop standaard ‘Hey Jude’ wordt meegezongen ofwel geschreeuwd.

Hoe zit het met de naam?
‘Villa’ komt van Villa Drakenstein, het voormalige studentenhuis van de eerste bewoners; dezelfde Thorleden die de bierplank begonnen. ‘Vlakbij’ verwijst naar het buurtcafé op de begane grond dat tot voor kort Café Vlakbij heette. Inmiddels is dat Café Hoogtij. Hoewel de café-eigenaar ook de huisbaas is, zit gratis bier er niet in. De bewoners komen er dan ook zelden, helemaal met Stratumseind op rolafstand. Behalve als er in huis iets kapot gaat, aldus Koen Damen (derdejaars ID). “Er zit altijd wel een klant die even wil helpen.”

Recept: hutspot met gehaktballen in biercurrysaus

Snijd 1 kg aardappelen, 1 kg uien en 1 kg wortels in kleine stukken. Kook alle ingrediënten tot ze zacht zijn. Voeg melk toe en stamp het geheel fijn.

Meng 500 gr half-om-halfgehakt, 1 ei, 2 uien, paneermeel, peper en zout en kneed tot zes gehaktballen. Bak de gehaktballen in 20 minuten gaar. Voeg na een paar minuten 1 flesje tripel bier en Hela-curry toe.

Emil Timmermans (tweedejaars Werktuigbouw) heeft het recept van de Zeilwagencommissie van Simon Stevin. Hij wordt bij het koken geassisteerd door Juul de Bruijn (tweedejaars Design Academy) en Suzanne Moens (eerstejaars Industrial Design). Volgens Tjeerd Spruijt (afstudeerder Bouwkunde) is dat maar goed ook. “Emil is niet onze beste kok. Hij heeft eens voor zijn ouders gekookt en toen moest de bami uit de pan gesneden worden.”

Hebben ze een motto?
‘Bier en nietjes’, waarbij dat laatste slaat op de decoratiewoede van Emil. Voordat hij in huis kwam, waren de muren wit. Nu zijn ze bezaaid met bierviltjes, handafdrukken van verf, tekeningen - al dan niet van eekhoorns - en scherpzinnige teksten in de trant van ‘Dit is een deurklink’. Emil houdt bovendien van nietjes. Zo is een scheur in de muur met nietjes gerepareerd en niette hij een gebloemd tafelkleed aan de keukentafel. Juul: “Emil is eigenlijk een ID’er, maar dat weet hij nog niet.”

Waar hebben ze het over tijdens het eten?
Er wordt dagelijks samen gegeten, maar aan gespreksstof geen gebrek. De tafelconversatie gaat van autismetests, naar clown porno, calculus (tweedejaars student Technische Wiskunde Sjors Cooijmans biedt een vrouwelijke huisgenote galant zijn hulp aan) en koffiezetapparaten met een weegschaal. Bovendien leidt zowel een aluminium bierflesje (volgens het reglement moeten flesjes van glas zijn) als het kiezen van de Monatoetjes tot verhitte discussie. “En ja, zo gaat het hier altijd.”

Wil jij ook met je huis in deze rubriek? Stuur ons dan een mailtje!
Smaakt dit artikel naar meer? In onze rubriek 'Aanschuiven bij' vind je alle verhalen tot nu toe.

Deel dit artikel