Topzwemmers trainen deze maand bij Thêta.

Topzwemmers trainen bij Thêta

Tien Nederlandse topzwemmers zijn begonnen aan een alternatieve training bij Thêta. Ze werken zich vier weken lang twee keer per week in het zweet bij de Eindhovense studentenroeivereniging.

Ranomi Kromowidjojo, Femke Heemskerk, Ferry Weertman en Bastiaan Lijesen behoren tot de zwemtoppers die dezer weken in een boot op het Eindhovens Kanaal kunnen worden gespot. Bij Thêta leren ze de beginselen van het roeien en kunnen ze “hun kracht en motoriek op een andere manier tot uiting brengen”, legt secretaris Joleen van den Toren van de vereniging uit. “Zo kunnen ze het watergevoel niet alleen in, maar ook óp het water ervaren.”

Het Nationale Trainingscentrum Zwemmen, in Eindhoven gevestigd, benaderde Thêta voor de mogelijkheden van een alternatieve training voor de zwemmers bij de roeivereniging. “En daar hebben we natuurlijk ‘ja’ op gezegd. We willen zoveel mogelijk mensen met het roeien in aanraking brengen én het is mooi om topsporters hiermee bij elkaar te brengen.”

De zwemmers worden bij Thêta begeleid door roeitoppers als Rutger Lippits, Marc Hummelink en Lisa Scheenaard. Topcoaches of niet: een stevig baantje trekken in het water wil nog niet zeggen dat de sporters ook automatisch goed presteren in een roeiboot. Van den Toren: “Net als bij eerstejaars die net bij ons zijn begonnen, ging het nog niet helemaal soepel. Je ziet wel dat ze een echte sportmentaliteit hebben. Ze pakken de techniek sneller op, hebben ook echt iets meer wilskracht. En ze hebben de goede spieren op de juiste plekken. Bijvoorbeeld op de ergometer zie je dat ze gewoon veel meer kracht hebben dan andere beginners.”

De zwemmers hebben inmiddels drie trainingen achter de rug bij Thêta.

Deel dit artikel