Tweede plaats voor Tech United en AMIGO bij de German Open.

AMIGO bijna de beste tijdens robotchallenge

Vlak voor zijn ontmoeting met Angela Merkel en Mark Rutte op de Hannover Messe maandagochtend pikte zorgrobot AMIGO nog 'even' een verdienstelijke tweede plek mee tijdens de German Open: een internationale krachtmeting voor robots en hun bedenkers.

Met een tweede prijs terugkomen uit Duitsland en daar je meerdere erkennen in het gastland. Johan Cruijff en de zijnen maakten het al eens mee in 1974. Dit weekend was het team rond zorgrobot AMIGO eenzelfde lot beschoren tijdens de German Open in Magdeburg: een internationale behendigheidswedstrijd voor robots.

Toch werd die tweede plaats als een overwinning gevierd door het team van Tech United dat AMIGO bijstond. Er was namelijk flinke progressie geboekt ten opzichte van vorig jaar, toen de TU/e zich met een zevende plaats tevreden moest stellen.

Ook dit jaar wachtte de robots een weg vol hindernissen en uitdagingen. AMIGO moest in de rol van serveerster een bestelling opnemen en een drankje bezorgen. Hij moest aantonen gastvrij te kunnen zijn voor bekenden en juist niet-ontvankelijk voor onbekenden. Of laten zien dat hij een verhelderende vraag kon stellen, na een onduidelijke opdracht.

Met name op het gebied van spraakherkenning bleek er nog wel wat te verbeteren, leerde Janno Lunenburg van Tech United. “Er was hier maar één team dat dat wél op orde had. Die werken met een kant-en-klaar softwarepakket. We gaan kijken of dat ook voor ons een oplossing is.”

Juist die kleine verbeterpunten zorgden in Magdeburg wél voor een aantal koddige situaties. Zo kon de robot de persoon van wie hij een bestelling had opgenomen niet meer terugvinden, waardoor hij dwalend met zijn drankje rondtufte. En bij het opnemen van de bestelling bij de virtuele snackbar was het net iets te rumoerig, waardoor AMIGO de klant niet kon verstaan. De instabiele internetverbinding in de robotarena werkte ook niet echt mee aan een optimale prestatie.

Veel tijd om de tweede plaats te vieren, was er trouwens niet. Na afloop moest de robot direct door naar de Hannover Messe waar hij verkleed als Frau Antje optrad als gastvrouwe van het Holland High-Tech House.

Komend jaar probeert Tech United ook met AMIGO’s opvolger SERGIO aan een robotcompetitie mee te doen. Of dat opnieuw in Duitsland is of in Nederland -waar mogelijk een Dutch Open wordt georganiseerd-, is nog onbekend.

Deel dit artikel