Bram Botterman (rechts) in Pretoria.

En hoe is het in Pretoria?

Sinds januari studeer ik voor een halfjaar aan de Universiteit van Pretoria. Ik ben hier bezig met een project om de leefomstandigheden te verbeteren in de sloppenwijk Mamelodi, ongeveer een halfuur rijden vanuit Pretoria.

Naast alle armoede, het afval en de ‘huizen’ -die meestal bestaan uit slechts wat plaatmateriaal- viel het vooral op hoe blij de bewoners zijn en hoe trots ze op hun sloppenwijk zijn. Belangrijk bij dit project is om de sociale netwerken niet te verstoren en om niet van bovenaf naar de problemen te kijken. Er moet met de inwoners worden gepraat om er zo achter te komen wat de echte problemen zijn.

Mijn groep richt zich op de jeugd en daarom hebben wij twee dagen onderzoek gedaan op en rondom de middelbare school om erachter te komen wat de jeugd doet in haar vrije tijd. Treurig genoeg doet de jeugd amper iets en dit komt voornamelijk doordat er geen voorzieningen zijn. Samen met de kinderen en hun ouders gaan we de komende weken kijken welke voorzieningen wenselijk zijn en hoe deze voorzieningen de leefomstandigheden voor de jeugd kunnen verbeteren.

De tweede dag op de school, die overigens zeer modern was, werd het pijnlijk duidelijk dat ik niet in Nederland was: de school werd vervroegd gesloten omdat een leraar een kind had verkracht. Iets waar de kinderen helemaal niet van opkeken, want ‘dat gebeurt wel vaker hier’…

Naast de studie ben ik in mijn vrije tijd zoveel mogelijk aan het reizen. Zo ben ik al naar Durban, Port Elizabeth, Jeffrey’s Bay en Kaapstad geweest en ik kom net terug uit Mozambique. Over twee weken staat een tiendaagse safaritrip op de planning, met een 4x4 door Botswana naar de Victoria Falls. Een beter internationaal semester had ik me zo niet kunnen wensen.

Deel dit artikel