FOTO | Bart van Overbeeke

Intro 2014 | Pseudo-pils Cantus voelt als koude douche

Met de traditionele Cantus - alcoholvrij dit jaar - is Intro2014 afgesloten. Het Tsjechische pseudo-pils viel als drank niet echt in de smaak. Als gooi- en smijtvloeistof des te meer.

Er werd vooraf door de critici met enige scepsis naar uitgekeken. Zou de Cantus -  de traditionele apotheose van de introweek – in zijn eerste alcoholvrije editie nog wel de Cantus zijn, zoals de ouderejaars hem zelf ooit beleefden? Zou de sfeer wel tot dezelfde hoogten kunnen stijgen, zonder alcohol in de bloedbanen? Zou het gebruikelijke spel aan ontsporingen, misdragingen en passende ‘straffen’, dat zich in beschonken toestand vrij spontaan voltrekt, op de nuchtere maag niet als een geforceerd toneelstuk aanvoelen?

Nou ja, nuchtere maag? Zie na vier dagen intro nog maar eens iemand met een nuchtere maag te vinden. Met hun rode ogen, stramme spieren en schorre kelen, schoven de meeste introkids allesbehalve fit de Markthal binnen. Velen teerden – getuige hun kegel - nog op de alcoholische reserves die het lichaam nog niet hadden verlaten en spraken het laatste restantje energie uit hun beproefde lichaam aan.

Vroeg je het de ouderejaars, dan klonk er vooral teleurstelling over editie 2014. Paul van der Helm miste de verbroedering aan de tafels, de collectieve sing-a-longs, het feest van de lach en vooral de smaak van een écht glas bier. “Heb je het geproefd? Het smaakt nergens naar! Ik heb nog geen heel glas naar binnen zien gaan.” Veel ‘kids’ vergeleken de smaak van het Tsjechische pseudo-pils met - pis, ranja, oude thee, bedorven ice-tea of slootwater. “Zonde van het geld”, vond papa Roel Smouter.  “Ze hadden net zo goed water kunnen schenken. Er is toch niemand die het drinkt. Het werd nu eigenlijk alleen nog gebruikt om te gooien.” De ouderejaars hadden dan ook meer hun handen vol aan het bestraffen van overtreders. Die werden liggend compleet overspoeld met gieters vol namaak-bier.

Maar ook de kids zelf waren licht gedesillusioneerd. “Ik heb toch echt bier nodig om mijn kater van vanochtend weg te spoelen", klaagde Rogier Tax. Hij had liever een quotum op een alcohol bevattende bierverspreiding gezien. “Tien biertjes de man en dan stoppen, dan hoeft ’t nergens te ontsporen”.  Voor het apart zetten van de minderjarigen, was weinig steun. “Dit is het feest van de verbroedering”,  zei Paul van der Helm. “Dan ga je geen groep afzonderen.” Een alternatieve oplossing had hij niet.

Na het laatste nummer haastte de menigte zich met het kippenvel op de armen naar buiten om zich door de brandweer te laten afdouchen, wat door de kou meer weg had van een icebucket-challenge. Wie die test fysiek niet meer aankon, wisselde zijn natte kostuum zo snel mogelijk in voor iets drogers dat in de catacomben van het Metaforum was klaar gezet.

Het zit erop. De intro 2014 is voorbij. Maar de discussie over de vorm van de Cantus…  die zal nog wel even doorgaan.

Meer foto’s van de intro zijn hier te vinden.

Deel dit artikel