Foto | Bart van Overbeeke

Kracht/en/veld| Cheerleading: E.S.T. Suca

Cursor gaat op bezoek bij alle sportverenigingen die de TU/e rijk is. Elke twee weken vind je hier een portret van een andere sportclub. Deze keer: het cheerleadteam van Suca.

Wat is het grootste misverstand over cheerleading?
“Dat we tuttig met pompoms zwaaien en yellen in glitterpakjes en navelpiercings!”, zeggen Oriane Dierikx (zevendejaars Werktuigbouwkunde) en Mylene Frankfort (derdejaars Biomedische Technologie) meteen. “Maar: we stunten meer dan we dansen. Blauwe plekken zijn geen uitzondering, je moet tegen een stootje kunnen. Piercings zijn verboden, net als lange nagels. Sieraden moeten af of je moet ze wegtapen. En we schreeuwen nooit.”

Gaan die vooroordelen over highschool cheerleading?
“Ja. En wij doen aan all star cheerleaden. Wij moedigen niet andere clubs aan, wij zijn een sport op zich. We maken routines van enkele minuten waarvoor we stunts combineren met dans en tumbling, de turnoefeningen op de vloer. Daarvoor hebben we een speciale training op vrijdag. Bij ons vliegen de mensen door de lucht.”

Daniëlle Boek is de nieuwste aanwinst van Suca. Waarom ben je lid geworden?
“Tijdens de sportmarkt in de introweek werd mijn groepje van BMT door Suca aangespoord een stunt te doen. Ik was de lichtste van de groep en werd door twee mannen uit mijn groepje op handen omhooggeduwd. Mijn voeten kwamen tot hun borst en dat voelde heel hoog. Geweldig! Sinds ik lid ben, leer ik elke week meer, heb ook telkens spierpijn na de training. Ik krijg er echt een rush van.”

Er zijn vier basisposities: flyer, base, third en spot. Wie doet wat?
Een flyer staat bovenop, een base zorgt voor het tilwerk, een third coördineert de stunt en een spot doet dienst als menselijke valmat. Trainster Amber is graag base. Ze vindt vliegen erg spannend en heeft kracht genoeg om te gooien en te vangen: “Mensen in de lucht gooien vind ik leuk”. Mylene begon als flyer, maar traint nu ook voor third. “Want dan oefen je veel controle uit over de stunt en dat past wel bij mij qua karakter, haha.” Oriane vliegt graag. "Als flyer krijg ik een adrenalinekick. Het is wel spannend, maar ik weet dat het altijd goed gaat. Ik vertrouw op het team.”

Waar doe je het voor?
Oriane: “Ik word er echt gelukkig van. Voor mij komt een kleine-meisjesdroom uit.” Mylene houdt van turnen en van sporten in teamverband, voor haar is dit de ideale combinatie. En Amber kan niet meer turnen vanwege een kniebandblessure die ze daarbij opliep. “Maar ik kan wel cheerleaden en er training in geven.” Alle leden hebben trouwens een trainersfunctie omdat ze elkaar telkens feedback geven. Ook Amber krijgt dat. “Ik krijg vaak te horen dat ik mijn rug recht moet houden.

Facts and figures

Naam: E.S.T. Suca
Opgericht in: 2012
Aantal leden: 7 vrouwen, 2 mannen (cheerleading is onderdeel van turnvereniging E.S.T. Suca. Suca heeft 45 leden).
Beste prestatie: support geven bij het GNSK 2012 in Eindhoven.
Doel: deelnemen aan NK-wedstrijden vanaf februari.
Trainer: Amber van Es (woont in Eindhoven, studeert bewegingswetenschappen aan de VU in Amsterdam).
Training: woensdag 17:30-19:00 uur.

Wil jij ook met je sportvereniging in deze rubriek? Mail ons dan!

Deel dit artikel