Foto | Bart van Overbeeke

Helix probeert led-verlichting uit

Helix, onderkomen voor de faculteit Scheikundige Technologie, experimenteert sinds kort met led-verlichting. Daarmee kan tot 63 procent op de energiekosten worden bespaard.

Ze ogen allemaal een stuk frisser en eigentijdser, de nieuwe ronde led-armatuurtjes van Helix. Op een deel van de tweede etage van dat TU/e-pand vervangen ze de statische, gelige en vooral energieslurpende traditionele lichtbakken. Dienst Huisvesting heeft becijferd dat de led's een potentiële besparingswinst van 63 procent kunnen opleveren.  De lopende pilot moet uitwijzen of dat ook gehaald wordt. Half april wordt de balans opgemaakt. Daarna komen ook de andere oudere panden op de campus aan de beurt. De nieuwe gebouwen zijn al van led-verlichting voorzien.

De winst van led’s wordt behaald doordat de verlichting rekening houdt met dagritme en aanwezigheid. In ruimtes waar veel daglicht binnenkomt, schakelen de led’s over op dimstand. Daar waar niemand meer aan het werk is, gaan ze na twee minuten helemaal uit. Wie kortstondig in een ruimte moet zijn, moet de led’s via een ‘bewust-aan-schakelaar’ aanzetten. Wie dat nalaat, zit de eerste twee minuten in een onverlichte ruimte.

Frans van de Poll van Dienst Huisvesting was dinsdag nog wat aan het stoeien met de led-sensoren. “Ze reageren nog niet op daglicht. En een groep medewerkers kwam ineens in het donker te zitten, omdat de sensor even geen beweging in hun ruimte signaleerde. Dat moeten we nog even goed afstemmen. Maar daarvoor is het ook een pilot”, aldus Van de Poll.

Deel dit artikel