Bert Blocken aan het werk.

Extra modules voor succesvolle MOOC

De Massive Open Online Course (MOOC) over ‘Sports and Building Aerodynamics’ van Bouwkundehoogleraar prof.dr.ir. Bert Blocken telt momenteel elfduizend deelnemers. Het enthousiasme voor de MOOC heeft Blocken geïnspireerd om wekelijks een extra module op te nemen, waarin de meest prangende vragen worden behandeld. Ook is er maandag 19 mei een bijeenkomst voor deelnemers op de TU/e.

Een dertigtal mensen van buitenaf heeft zich aangemeld voor de bijeenkomst van maandag, vertelt Blocken. “Ik heb reacties uit Canada, Colombia, Mexico en zelfs Ethiopië. Maar eerlijk gezegd verwacht ik geen mensen uit andere werelddelen, omdat het onmogelijk is om op tijd een visum te krijgen. Een deelnemer uit Peru heeft om die reden al afgezegd.”

De bedoeling is om gezamenlijk een kennisquiz te spelen met na afloop gelegenheid om vragen te stellen over de cursus. De dag zal worden afgesloten met een receptie. “De dag is vooral bedoeld om op een ontspannen manier kennis te maken met een aantal cursisten”, aldus Blocken.

Kijkend naar de reacties op het forum van de MOOC lijkt de hoogleraar de juiste snaar geraakt te hebben. Vanuit de hele wereld stromen de enthousiaste berichten binnen. En niet alleen van leergierige amateurs: zo heeft ANSYS CFD, de belangrijkste producent van software om stromingsproblemen te simuleren, alle werknemers gevraagd om zich op te geven voor de online cursus. Ook leverde een gerenommeerde Amerikaanse emeritus-hoogleraar uit het vakgebied spontaan een aantal slides aan.

Voor de extra modules gaat hij niet opnieuw de studio in, zegt Blocken. “Die modules zullen bestaan uit slides met audio, zodat ik ze helemaal zelf kan maken. Anders zou het echt te veel tijd gaan kosten. Nu kost het me al een halve dag per extra module, schat ik. Maar dat heb ik er graag voor over als extra dienstverlening.”

Opvallend veel cursisten komen uit Latijns-Amerika. “Die zijn ook erg actief”, zegt Blocken. Ook Europa is goed vertegenwoordigd; de belangstelling vanuit Afrika is daarentegen verwaarloosbaar. Van de in totaal 11.000 cursisten doen er 1.405 mee aan de tentamens en opdrachten voor een zogeheten ‘statement of accomplishment’. Slechts 177 van hen doen mee voor een officieel ‘verified certificate’ van de TU/e en aanbieder Coursera. Daar betalen ze 25 euro voor.

Het is niet ongebruikelijk dat maar een klein deel de tentamens bij een MOOC maakt, zegt Blocken. “Zeker niet voor een specialistische cursus zoals deze. Vooral de eerste drie weken zijn echt pittig. We hebben ook al meerdere verzoeken gehad om de tentamens drie keer te mogen maken, in plaats van twee keer. In overleg met Coursera gaan we dat inderdaad faciliteren.”

Deel dit artikel