Universiteit Twente scoort hoogst op valorisatie

De Universiteit Twente levert van alle Nederlandse universiteiten het hoogste maatschappelijk en economisch rendement volgens de Elsevier/ScienceWorks Valorisatieranglijst 2015, die zojuist is gepresenteerd. De TU/e zakt op deze lijst van de derde naar de vierde plek.

De Universiteit Twente is de ‘Best Valoriserende Universiteit’ van Nederland, volgens tijdschrift Elsevier en onderzoeks- en adviesbureau ScienceWorks. Dat komt vooral door de ondernemingszin in Twente: de universiteit heeft veel spin-off-bedrijven, octrooien en  bedrijven op het science park. In de deelrangschikking voor de ‘Ondernemende universiteit’ scoort Twente daardoor opvallend hoger dan de nummers twee (TU Delft) en drie (TU/e).
 
Maar het gaat niet alleen om geld, benadrukken de makers van de ranking. Ook de maatschappelijke impact speelt mee. Die wordt gemeten door bijvoorbeeld te kijken naar vermelding van de instelling in Kamerstukken of optredens van wetenschappers in de media. De universiteit die dat volgens Elsevier en ScienceWorks het best doet, is Tilburg University. In deze deellijst voor de ‘Communicerende universiteit’ komt de TU/e niet in de top vijf voor.
 
De universiteit die het meest samenwerkt met andere bedrijven en maatschappelijke organisaties is Wageningen University. Dat komt vooral doordat deze voor onderzoek veel geld ontvangt van overheden, bedrijven en internationale organisaties. Verder zitten er veel Wageningse wetenschappers in een adviesraad van de overheid. De TU/e staat op de deelranking ‘Samenwerkende universiteit’ derde, vlak achter  de Rotterdamse Erasmus Universiteit. De verschillen in de top vijf zijn op dit vlak overigens minimaal. Wel is te zien dat de TU/e met voorsprong het hoogst scoort op het gebied van ‘co-publicaties’ met het bedrijfsleven.

Deel dit artikel