Rianne Conijn.

En hoe is het in Irvine?

Gedurende vijf maanden ben ik aan het genieten van de zon in Irvine, Californië. Hier doe ik onderzoek aan de Informatics-faculteit van de University of California, Irvine.

Omdat ik geen ‘echte’ student ben, kwam ik niet in aanmerking voor studentenhuisvesting. Daarom woon ik bij een professor en zijn vrouw in huis. Zo maak ik de Amerikaanse cultuur van heel dichtbij mee, inclusief Thanksgiving, Superbowl Sunday, de boekenclubs en de heerlijke Amerikaanse taarten.

Op de campus zelf is echter weinig van de Amerikaanse cultuur te herkennen. Het overgrote deel van de studenten komt uit Azië en sommige colleges worden zelfs in het Chinees gegeven. Zo ontmoet ik mensen van over de hele wereld en kom ik in aanraking met veel meer culturen dan ik van tevoren had verwacht.

Een verhaal dat ik niet snel zal vergeten, komt van een Indische jongen die hier Computer Science studeert. Deze studie geeft hem de grootste kans op een goedbetaalde baan. Na zijn afstuderen zal hij ongeveer negen jaar in Amerika moeten werken om zijn studieschuld af te betalen en zijn hele familie in India te kunnen onderhouden. Daarna kan hij eindelijk doen wat hij wil: terug naar zijn familie in India en iets met economie doen. Computers vindt hij maar niets.

De mensen en alle ervaringen hier maken een internationaal semester echt bijzonder voor mij. Het schrille contrast tussen de verschillende culturen zet mij flink aan het denken. Zo kun je in Amerika bijvoorbeeld kiezen uit honderden restaurants, waar de menukaart vervolgens ook weer een compleet boekwerk is. Je kunt werkelijk alles kiezen wat je maar wilt.

Maar die keuzevrijheid is lang niet voor iedereen weggelegd. Daarom ben ik ook heel dankbaar dat ik gewoon de mogelijkheid heb om te studeren wat ik wil en deze buitenlandse ervaring kan opdoen.

Deel dit artikel